Új kriptopénz a láthatáron

Úgy látszik, egyre nagyobb teret hódít magának a pénzvilágban a kriptovaluta, amely tulajdonképpen egy matematikai algoritmusokon alapuló, digitálisan létrehozott fizetőeszköz. Érdemes tudni róla, hogy előre meghatározott mennyiséget bocsátanak ki belőle, így nincs infláció, ezért hívják digitális aranynak is. (A legelső kriptovaluta a bitcoin volt.) Most arról cikkezett a Financial Times, hogy hamarosan indul a nagybankok saját bitcoinja. Hat nagybank csatlakozott ugyanis a svájci UBS bank által vezetett projekthez, amelynek eredményeként egy új digitális kriptopénzt hoznak létre bankok közötti elszámolásra.

A Barclays, a Credit Suisse, a Canadian Imperial Bank of Commerce, az HSBC, az MUFG, a State Street közreműködésével egy blockchain alapú digitális pénzt fejlesztenek, amely a tervek szerint már jövőre működőképessé válhat. A digitális pénz szolgál majd a bankok közötti elszámolásra és kiegyenlítésre, a fejlesztés kapcsán egyeztetnek a jegybankokkal is, a bankok pedig egymás között kibervédelmi és adatvédelmi területeken.

A pénzintézetek egy újonnan fejlesztett technológiát használnak majd (Utility Settlement Coin), ennek az a lényege, hogy az egymás közötti kötvény- vagy részvénytranzakciókat úgy számolják el, hogy nem kell használniuk a hagyományos pénzküldési rendszert. Az elszámoláshoz használt belső digitális pénz egységei a jegybankokban közvetlenül átválthatók hagyományos devizára.

A már említett blockchain-technológia lényege, hogy harmadik fél közreműködése nélkül szinte azonnal és megbízhatóan érvényesíthetünk mondjuk egy szerződést vagy átruházhatunk valamilyen értéket. Úgy kell elképzelni, mint egy felhasználók között (peer-to-peer, P2P) megosztott, visszamenőleg megmásíthatatlan digitális főkönyvet, vagy ha úgy tetszik, egy adatbázist, amely minden felhasználó előtt egy egységes, aktuális tranzakciós listát tartalmaz. A blockchain-technológia segítségével az interneten keresztül a felhasználók bármilyen értéket (például pénzt, értékpapírt, ingatlant) átruházhatnak egymásra, vagy dokumentumot, szerződést hozhatnak létre egymás között. Mindezt harmadik fél közreműködése nélkül, bizalmasan, biztonságosan, automatizáltan és közel valós időben. Ez a technológia – elemzők szerint – nemcsak a pénzvilágot, hanem az energiaipart is forradalmasíthatja.

Magyarországon egyelőre még nem jellemző a blockchain használata, de ami késik, nem múlik, ezért érdemes idejekorán információt gyűjteni a technológia alkalmazási lehetőségeiről. A bitcoin egyébként, úgy látszik, értéke és széles körű alkalmazhatósága miatt lassan megkerülhetetlenné válik. Egyes becslések szerint 2016-ban a kriptopénz felhasználók száma a világon már elérte a 100 milliót. Úgyhogy lassan hozzánk is elér.

(portfolio.hu, piacesprofit.hu)

The following two tabs change content below.
Štefan Garbár

Štefan Garbár

Country Director for Hungary

Member Login

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.