Új kriptopénz a láthatáron

Úgy látszik, egyre nagyobb teret hódít magának a pénzvilágban a kriptovaluta, amely tulajdonképpen egy matematikai algoritmusokon alapuló, digitálisan létrehozott fizetőeszköz. Érdemes tudni róla, hogy előre meghatározott mennyiséget bocsátanak ki belőle, így nincs infláció, ezért hívják digitális aranynak is. (A legelső kriptovaluta a bitcoin volt.) Most arról cikkezett a Financial Times, hogy hamarosan indul a nagybankok saját bitcoinja. Hat nagybank csatlakozott ugyanis a svájci UBS bank által vezetett projekthez, amelynek eredményeként egy új digitális kriptopénzt hoznak létre bankok közötti elszámolásra.

A Barclays, a Credit Suisse, a Canadian Imperial Bank of Commerce, az HSBC, az MUFG, a State Street közreműködésével egy blockchain alapú digitális pénzt fejlesztenek, amely a tervek szerint már jövőre működőképessé válhat. A digitális pénz szolgál majd a bankok közötti elszámolásra és kiegyenlítésre, a fejlesztés kapcsán egyeztetnek a jegybankokkal is, a bankok pedig egymás között kibervédelmi és adatvédelmi területeken.

A pénzintézetek egy újonnan fejlesztett technológiát használnak majd (Utility Settlement Coin), ennek az a lényege, hogy az egymás közötti kötvény- vagy részvénytranzakciókat úgy számolják el, hogy nem kell használniuk a hagyományos pénzküldési rendszert. Az elszámoláshoz használt belső digitális pénz egységei a jegybankokban közvetlenül átválthatók hagyományos devizára.

A már említett blockchain-technológia lényege, hogy harmadik fél közreműködése nélkül szinte azonnal és megbízhatóan érvényesíthetünk mondjuk egy szerződést vagy átruházhatunk valamilyen értéket. Úgy kell elképzelni, mint egy felhasználók között (peer-to-peer, P2P) megosztott, visszamenőleg megmásíthatatlan digitális főkönyvet, vagy ha úgy tetszik, egy adatbázist, amely minden felhasználó előtt egy egységes, aktuális tranzakciós listát tartalmaz. A blockchain-technológia segítségével az interneten keresztül a felhasználók bármilyen értéket (például pénzt, értékpapírt, ingatlant) átruházhatnak egymásra, vagy dokumentumot, szerződést hozhatnak létre egymás között. Mindezt harmadik fél közreműködése nélkül, bizalmasan, biztonságosan, automatizáltan és közel valós időben. Ez a technológia – elemzők szerint – nemcsak a pénzvilágot, hanem az energiaipart is forradalmasíthatja.

Magyarországon egyelőre még nem jellemző a blockchain használata, de ami késik, nem múlik, ezért érdemes idejekorán információt gyűjteni a technológia alkalmazási lehetőségeiről. A bitcoin egyébként, úgy látszik, értéke és széles körű alkalmazhatósága miatt lassan megkerülhetetlenné válik. Egyes becslések szerint 2016-ban a kriptopénz felhasználók száma a világon már elérte a 100 milliót. Úgyhogy lassan hozzánk is elér.

(portfolio.hu, piacesprofit.hu)

The following two tabs change content below.