Túl jól hangzó üzleti ajánlatok? Így ismerd fel az online csalókat

Hihetetlenül jó árakkal bombáznak nap mint nap a webáruházak, egyes weboldalak, az e-mailben jött ajánlatok, arra buzdítva, hogy vásárolj mielőbb, csak néhány adatot kell megadnod hozzá és egy-két nap után már a tiéd is a fantasztikus termék vagy szolgáltatás.

Vagy célba találnak vagy nem. Egyre többen fedezik fel a könnyű pénzkereseti lehetőséget az online világban úgy, hogy megkárosítanak másokat.

Külföldi felmérések szerint négy online vásárlóból három azt hiszi, hogy meg tudja különböztetni a komoly online kereskedőket a komolytalanaktól, és a vásárlók több mint fele azt gondolja magáról, hogy ki tudja szűrni, melyik online kereskedő nem megbízható. Pedig az interneten vásárlók mintegy 12%-a volt már online csalás áldozata, 8%-uk pedig személyazonossággal való visszaélést tapasztalt.

Ha ezeket hallod, látod, gyanakodj!

Ismerős, de mégse: ha azzal hívnak fel telefonon vagy keresnek meg e-mailben, hogy valamilyen adatbázisból szerezték meg az elérhetőségedet, akár tudják a nevedet vagy egyéb személyes adataidat, és ezekre való hivatkozással azt a látszatot keltik, hogy ismernek, esetleg régebben már valamilyen üzleti kapcsolatban álltatok egymással, fogadd gyanakvással. Kérdezz vissza, esetleg ajánld fel, hogy visszahívod őket egy arra alkalmas időpontban, ha megadnak egy hivatalos (vonalas) telefonszámot. A határozottság általában leszereli a rossz dologban sántikálókat.

Weboldal: fogadd kétkedve, ha a weboldalon helytelen vagy hiányos URL-lel találkozol és hiányzik a https protokoll. A sok helyesírási hiba, illetve a rossz minőségű, legtöbbször photoshopolt kép szintén gyanúra adhat okot: nem komoly cégről van szó. A weboldalon mindig fel kell tüntetni a cég elérhetőségeit: az e-mail-címét, a postai címét, az ügyfélszolgálat telefonszámát vagy az adószámát. Ha ezek hiányoznak, ne vásárolj tőlük, bármennyire is kihagyhatatlan az ajánlat.

Rendkívül alacsony ár: bár hízelgő lehet rád nézve, hogy keveset kell fizetned az áruért vagy szolgáltatásért, fordítsd meg a nézőpontot: egy tisztességes minőségű termék vagy szolgáltatás hogy kerülhet annyiba, hogy még így is megéri az eladónak? Emellett a spamszerű hirdetési technikák is intsenek óvatosságra.

Kedvező ajánlat, visszautasíthatatlan ígéret: ha nem vettél részt semmilyen nyereményjátékon, akkor nem is valószínű, hogy kisorsoltak nyertesnek valamilyen azonosító, pl. IP-cím alapján. Ez az egyik leggyakoribb e-mailes csalás a bizalmas adatok megszerzésére, így szoktak pénzt kicsalni az állítólagos nyeremény elküldéséért cserébe. Ezen kívül ne hagyd magadat sürgetni a döntés meghozatalával kapcsolatban. Ha az ajánlatot tevő cég nem hagy időt arra, hogy eldöntsd, akarod-e a terméket, szolgáltatást, akkor fogj gyanút. Egy hiteles cég nem kényszeríti a leendő vevőjét ilyenre.

Minőséget jelző címkék és fizetési módok: amikor véglegesíted a vásárlást az internetes felületen, érdemes különösen odafigyelni a fizetési feltételekre. Külföldi vásárlás esetén sokszor PayPal számlára lehet szükség. Az elismert minőséget jelző címkék megbízható irányt mutatnak a vásárlóknak az online üzletekre vonatkozóan. Így az online kereskedőknek érdemes alávetni a cégüket vagy terméküket egy vizsgálatnak, aminek eredményeképpen minőséget jelző címkéket használhatnak. Ez növeli a vásárlók bizalmát, és így a forgalmat is. Ilyen címkéket Németországban pl. a TÜV vagy az EHI (Csomagküldők Szövetsége) ad.

Hamis mobil applikációk felismerése: majdnem minden ingyenes alkalmazásnak van egy másolata, amely általában vírust tartalmaz vagy a személyes adataidat lopják el vele. Mindig ellenőrizd az alkalmazás kiadóját, és soha, semmilyen körülmények között ne adj meg személyes adatokat. Amennyiben egy híres márka pénzt kér az alkalmazás letöltésére, nézd meg a hivatalos márkanév weboldalát. Ott biztosan találsz ezzel kapcsolatos információt.

És ha már megtörtént a baj?

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy internetes csalás áldozata lesz, még ha igen körültekintően is járt el az ügyei intézésében. Ha észrevetted, hogy átvertek, megkárosítottak, a legcélravezetőbb azonnal jelenteni az esetet a rendőrségnek.

Sokat tehetsz a saját védelmed érdekében, ha rögtön megváltoztatod a jelszavadat akár a bankszámlaszámodhoz, az e-mail-címedhez, akár a közösségi média portálokhoz kapcsolódóan.

(abszolutbiztonsag.blog.hu, gyorplusz.hu, helloblackfriday.hu)

The following two tabs change content below.