Olaszország negatív hatással van a devizapiacokra

 A termelői árindex áprilisban 2,7%-kal emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
 A munkanélküliségi ráta áprilisban 3,8% volt.
 Az első negyedévi beruházások növekedése a gazdaságban 1,7% volt.

Csupán átmeneti a forint gyengesége

A forint euróval szembeni alakulását továbbra is a pénzügyi piacok kockázatkerülő magatartása befolyásolja. A forint a héten mindkét irányban mozgott, a kereskedelem többnyire a 318,5-321 HUF/EUR árfolyam sávban folyt.

A magyar gazdaság erős alapjait tekintve – amelyeket az elmúlt hónapokban és negyedévekben érkező makro adatok rendre alátámasztanak – a forint gyenge értékei csupán átmeneti jelenségként értékelhetők, és a következő hetekben úgy tűnik, hogy nagyon magas a valószínűsége egy korrekciónak.

A forint árfolyama az amerikai dollárral szemben lényegében az EUR/USD alakulását másolta. A forint így kedd estére a 278 HUF/USD árfolyam szintre csökkent, majd a hét második felére korrigálta veszteségeit, és visszatért a 273 HUF/USD árfolyamhoz.

Felkapottnak bizonyultak az olasz államkötvények

Az euró a hét első felében 1,152 USD/EUR árfolyamig gyengült. Szerdán azután elkezdte korrigálni veszteségei egy részét, amelyben segítségére volt, hogy nagyobb problémák nélkül lezajlott az öt és tíz éves olasz államkötvények aukciója, viszonylag erős kereslet mellett.

Jelenleg azonban aligha jelenthetjük ki, hogy az olasz helyzet stabilizálódott. Továbbra is sok az ismeretlen, és még nem tisztázott, hogy Olaszország az előrehozott választások felé tart-e, vagy mégis megalakul az új kormány. Ez a bizonytalanság pedig gyorsan áttevődhet a devizapiacra is.

Donald Trump döntésétől félnek a befektetők

A befektetők figyelme ezt követően csütörtökön az Európai Unióból, Kanadából és a Mexikóból származó alumínium és acél behozatalára vonatkozó vámmentesség eltörlésével kapcsolatos félelmekre irányult.

A döntést Donald Trump amerikai elnök hozta, és a mai naptól kezdve (péntektől) hatályba lép a rendelkezés. A dollár a bejelentés hatására az 1,167 USD/EUR árfolyam szintre gyengült.

The following two tabs change content below.