Nincs új pénz a láthatáron, mégsem lesz estcoin

Mindenki arról beszélt az elmúlt hónapokban, hogy Észtországban a bitcoinra hajazó elnevezéssel saját kriptodevizát, estcoint adnak ki, ami a világ első ilyen jellegű fizetőeszköze lehet. Egészen idáig tartotta magát a hír, de külföldi hírforrások szerint az egész egy tévedésen alapszik. 

Kaspar Korjus, az észt e-rezidens projekt igazgatója egy blogbejegyzésben foglalkozott egy esetleges kriptodeviza bevezetésének következményeivel, amit félreértésből már kormányzati javaslatnak tekintettek. Bár Észtországban kimagaslóan fejlett a digitális infrastruktúra, nem változtat azon, hogy az állam tagja az euróövezetnek, és így az eurót tartják a zóna pénznemének.

Akkor eddig miről is volt szó?

A mindössze 45 ezer négyzetkilométer nagyságú, 1,3 millió lakosú kis ország vezetése arra törekszik, hogy korszerű gazdálkodási keretet biztosítson a vállalkozások számára, szolgáltató államként alacsonyan tartsa az állami ügyintézés költségét, idejét és a minimális szintű bürokráciát.

Ma már szinte minden kommunikáció az interneten keresztül zajlik Észtországban. Például ha valaki ebben az országban szeretne letelepedni vagy lakhatási engedélyt kérni, azt is a világhálón teheti meg (az e-Residency rendszeren keresztül). Ahogy a világ más országaiban, itt is adnak állampolgárságot azoknak, akik megadott feltételek szerint hosszabb távra fektetnek be, ezzel is ösztönözve a tőkebefektetéseket.

Egyszer ugyan szükség van az illetékes észt nagykövetségen egy személyes vizitre is, ahol átvehetik az elektronikus állampolgársági csomagot, de ennél jobban nem bonyolítják a folyamatot. A különféle kódokkal, elérhetőségekkel aztán saját magát is azonosíthatja, illetve elektronikusan alá is írhatja a különféle okmányokat az új állampolgár.

Mivel fizessenek az elektronikus polgárok?

Természetesen virtuális „pénzzel”, kriptodevizával. A viccet félretéve, a világ fejlődése új válaszokat és megoldásokat kényszerít ki. Az e-világ pénzforgalmának kiszolgálására korábban létrejövő és bevált blockchain technológia felhasználásával az észtek a bitcoin mintájára akár estcoint is bevezethetnének.

A kriptodeviza egy virtuális pénzeszköz, fizetőegységeit egy matematikai algoritmus hozza létre korlátozott számban, a hálózatra kapcsolt számítógépek erőforrásainak segítségével. Az így kibányászott vagy vásárolt bitcoinok egy titkos elektronikus aláírással írhatók át mások virtuális pénztárcájába, így az összeg a bankok kikerülésével, közvetlenül a kedvezményezetthez kerül, a készpénzforgalomhoz hasonlóan.

A virtuális pénznek nincs aranyfedezete, értéke attól van, hogy elfogadják cserealapként, nő iránta a kereslet, az újabb bitcoinok kiosztása azonban a matematikai generálás miatt korlátozott.

Az észt e-Residency rendszert az észt kormány hozta létre, az ezt kiszolgáló estcoin pedig szintén az Észt Köztársaság felügyelete működhetne. Azok használhatnák, akik átestek a megfelelő elektronikus azonosításon, azaz hiánytalanul megfelelnek a nemzetközi pénzmosási rendszerekben felállított követelményeknek.

Hogyan működhetne az estcoin?

Az estcoint, mivel ez egy elektronikus pénz lenne, természetesen nem adnák ki papír formájában.

Az elgondolás szerint először csak az észtek pénzeként működne, és az elején nem tudna minden pénzfunkciót kielégíteni. Az első időszakban befektetési eszközként kezelnék, de a bitcoin esetében meglévő korlátlan kockázatot jelentősen csökkenthetné a rendszer mögött álló kormány.

Az, hogy kik használnák, nagyjából behatárolható: az estcoin-befektetők köre azokból kerülne ki, akik elektronikus állampolgársággal rendelkeznek, így a fieztőeszköz az ebben a csoportban zajló gazdasági tevékenység elszámoló eszköze lehetne.

Az estcoinnal első körben észtországi köz- és privát szolgáltatásokat fizethetnének a felhasználók, illetve egymás közti tranzakciókra használhatnák, sőt, az elmélet az sem tartja kizártnak, hogy később a nemzetközi valutaforgalomban is helyt állhat a valuta. Az első estcoinokat pedig egy, a részvénypiacokhoz hasonló folyamatban értékesíthetné az észt kormány.

És hogy mikor válhat mindez valósággá?

Nos, a világ vélhetően elsőként megvalósuló nemzeti kriptodevizájára még várni kell, és a jelenlegi helyzet szerint nem az észteké lesz az elsőség.

A svéd központi bank tanácsadója, Björn Segendorffnak úgy nyilatkoztak észt kollégái, hogy szó sincs az estcoin bevezetéséről.

Mint külföldi hírforrások írják, az a tény, hogy Észtország a világon első akar lenni saját digitális pénznemével, ráirányította a figyelmet a kis államra, ami az észt központi bank szerint egy szerencsétlen hiba volt. Az estcoin-riadó ezennel lefújva!

(privatbankar.hu, hvg.hu)

The following two tabs change content below.