Most akkor legyen vagy ne legyen bitcoinom?

A bitcoinhoz hasonló új virtuális valuta, az Ethereum miatt hetek óta nem lehet kapni közép- és felső kategóriás videókártyát a boltokban, a webshopokban, szinte sehol. A kialakult helyzet magyarázata roppant egyszerű: a virtuális pénzek közös jellemzője, hogy különböző algoritmusok segítségével működnek.

Ezek futtatásához számítógépekre van szükség, a gépek tulajdonosai pedig a számítási kapacitásért cserébe virtuális pénzhez jutnak. Ezek a bányászok kezdték el felvásárolni a legjobb videókártyákat, szerte a világon, hiányt okozva a piacon.

De mi is az a bitcoin?

Pontosan 136 000 000 találatot ad ki a legnagyobb internetes kereső arra a szóra: bitcoin (2017. július első napjaiban). Ez azt mutatja, hogy egyre több információ keletkezik a Wikipédia által nyílt forráskódú digitális fizetőeszköznek nevezett csereeszközről, így az is látható, hogy mindinkább foglalkoztatja ez a megoldás a pénzügyi világot.

Ma már hazai oldala is van a világhálón a bitcoinnak, rajta pedig azok a vállalkozások – a kreatív ügynökségtől kezdve a fotográfuson, aukciósházon keresztül a webáruházakig -, amelyek fizetőeszközként fogadják el a modern kor pénzét. Bátraké a szerencse és nekik lesz igazuk?

Még 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) tette fel a netre a bitcoin működését elméletben bemutató dolgozatot, az úgynevezett white papert, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után.

Ebből megtudható, hogy a többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.

Az egész világot behálózó új rendszer

A bitcoinok tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordozókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak a küldő, illetve a fogadó bitcoincíme szükséges.

A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya bármilyen hatóság számára megakadályozza, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ez pedig lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését.

Érdekesen alakult e pénz piaca az év első felében: volt időszak, amikor bő 2,5 hónap leforgása alatt triplájára emelkedett az értéke.

A szakértők többsége azonban továbbra is megosztott a témában, máig sem tudni, hogy tulajdonképpen milyen helyen áll e fizetőeszköz a pénzvilágban.

A 2009-es csendes debütálás után csak évekkel később, 2013 tavaszán, a ciprusi pénzügyi válság okán került be a köztudatba a bitcoin. Ugyanis a hagyományos pénzügyi rendszerben való bizalom megingásával tömegesen döbbentek rá az emberek, hogy bankpánik idején milyen hasznos is lehet egy hatósági befolyástól mentes, megbízható fizetőeszköz.

Akkor alig néhány hónap alatt a hússzorosára emelkedett az árfolyam.

Két év alatt ismét jelentősen csökkent, majd 2017-re újra a magasba szökött az árfolyam. Ez aztán a köztudatban is elterjedt és egyre szélesebb tömegek kezdték el spájzolni a kriptodevizát. Az árfolyam emelkedéséhez az is hozzájárulhat, hogy a startup cégek jelentős része már ebben gyűjti az elinduláshoz szükséges tőkét. Ahhoz azonban, hogy a működésüket fenn tudják tartani, előbb-utóbb hagyományos pénzre lesz szükségük, így el kell majd adniuk az összegyűjtött bitcoint, ennek pedig árfolyamcsökkentő hatása lesz.

Most akkor gondolkodjak bitcoinban vagy ne?

Ez a nagy kérdés. A bitcoin.org felhívja a figyelmet néhány dologra, amelyet érdemes tudni e csereeszközzel kapcsolatban. Például azt, hogy a Bitcoin továbbra is a fejlesztés fázisában van, egy új találmány, amely olyan ötleteket hasznosít, amelyeket korábban még sohasem próbáltak megvalósítani.

Emellett nem egy hivatalos pénznemről beszélhetünk, de adózni az ebben lebonyolított forgalom után is kell.

A bitcoin árfolyama – újdonságából fakadóan – néha a likviditáshiánnyal küzdő piacok miatt rövid időn belül kiszámíthatatlanul emelkedhet és eshet, ezért jelenleg nem javasolt a megtakarítások bitcoinban való tartása.

Bármely, Bitcoin segítségével kibocsátott tranzakció visszavonhatatlan, de lehetőség van arra, hogy a kifizetést fogadó fél visszatérítse a kifizetett összeget. Ezért célszerű olyan emberekkel és vállalkozásokkal üzletelni, akikben és amikben megbízunk.

Mivel az összes Bitcoin-tranzakció nyilvánosan és azonnal tárolódik a rendszerben, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a személyes adataink megvédésére.

Sokan a Bitcoint, és a mögötte álló blockchain technológiát az új internetként emlegetik. Ma már használnak olyan technológiát, amellyel az utalások ideje a korábbi órákról néhány percre csökken, ugyanígy az adminisztrációs költségek is a töredékükre esnek.

Lehetőség van már okos szerződések létrehozására is a rendszerben, de a technológia felhasználási lehetőségei szinte végtelenek.

Úgyhogy a címben feltett kérdésre nincs határozott válasz, lehet, hogy a bátraké lesz a szerencse, de az is előfordulhat, hogy az óvatosaké. Mint minden új dolog bevezetése, a bitcoiné is kockázatokkal jár.

Kérdés, hogy ki vállalja fel a bukást is magában rejtő rizikót.

(Wikipedia, portfolio.hu, bitcoin.org. index.hu)

The following two tabs change content below.