Mikor vezeti be Lengyelország az eurót?

“Idő előtt csatlakozni az euróövezethez annyi lenne, mint játszani a tűzzel” – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy lengyel napilapban közölt interjúban. A miniszterelnök ellenzi az euró gyors bevezetését hazájában, mert úgy véli, egy recesszió esetén az euróövezet tagjaként nem lenne eszközük a válaszra.

A korábban pénzügyminiszter Morawiecki szerint az euró alapvető fontosságú a makrogazdasági politika szempontjából, mégis Lengyelországban az euró bevezetésének ügye ideológiai kérdésként vagy csekély jelentőségű gazdasági ügyként jelenik meg.

Lengyelország és euró

Ha teljesülne három feltétel…

akkor Morawiecki szerint nem lenne akadálya a lengyel euró bevezetésének. A miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon a Bloomberg TV számára nevezte meg e kritériumokat.

Véleménye szerint Lengyelországban több évnyi erős gazdasági növekedésre lenne szükség ahhoz, hogy az elkölthető jövedelem elérje a leggazdagabb uniós országok (Hollandia, Németország) szintjének 80-90 százalékát.

Emellett meg kellene valósulnia a különböző gazdaságok szektorai közötti strukturális konvergenciának, valamint a szolgáltatásnyújtás teljes szabadságának.

Ezt az állítást erősíti a jelenlegi pénzügyminiszter nemrégiben adott interjúja is, miszerint Lengyelországnak nem kellene lemondania a saját valuta használatából fakadó rugalmas árfolyampolitika előnyeiről, mert ez nagyon jól jöhet az országnak külső gazdasági sokkok esetén.

Kevés a gazdaságot modernizáló beruházás

Ahhoz, hogy Lengyelországban növekedjen a GDP, elsősorban több, a gazdaságot modernizáló beruházásra lenne szükség. Az ilyen fejlesztések pedig főként az európai uniós támogatásokból, valamint külföldi befektetésekből valósulhatnak meg, és ha ezek a források csökkennek – ahogy ez prognosztizálható is néhány éven belül –, jelentősen lelassulhat a Nyugathoz való felzárkózás üteme.

A rendszerváltás idején Lengyelország a német egy főre eső GDP 35 százalékán állt, mostanra ez kb. 55 százalékra emelkedett. Ebből is látható, hogy olyan jelentős a hátrány, amelynek leküzdéséhez több évtized lenne szükséges.

Euróbevezetés: magyar-lengyel hasonlóság

A magyar és a lengyel kormány nagyon hasonlóan gondolkodik az euró bevezetésével kapcsolatban. Mindkettő olyan feltételeket határoz meg a hazai valuta lecserélésére, amely lényegében azt jelenti, hogy nem akar csatlakozni az euróövezethez, bár hazánkban a lakosság 57 százaléka támogatná az euró bevezetését. (Csehországban csak 25%)

A Magyar Nemzeti Bank tavaly iránymutató kritériumokat adott ki arra vonatkozóan, hogy milyen feltételeknek kell teljesülniük az euró bevezetéséhez hazánkban. Így pl. fontos lenne, hogy az egy főre jutó GDP, a bérszínvonal és a pénzügyi közvetítés mélysége egyaránt érje el az euróövezeti átlag 90 százalékát.

Emellett a gazdasági teljesítmény és a hitelezés ciklikus mozgása szorosan egybevágjon az uniós ingadozással, a (többségben hazai tulajdonú) középvállalatok hatékonysága érje el a nagyvállalati szint felét. A munkanélküliség stabilan 4% körüli, a foglalkoztatottság pedig 65 százalékos legyen.

További feltétel, hogy a pénzügyi rendszer legyen versenyképes az eurózónában, főként költséghatékonysági szempontból, és végül a költségvetési politika mozgásterének biztosítása érdekében a maastrichti szabályoknál szigorúbb – 50 százalékos adósságrátát és egyensúlyi költségvetést – alaphelyzetet kell elérni.

Több gazdasági elemző szerint ezek a feltételek teljesíthetetlenek, és az is árulkodó jel, hogy a magyar kormány, illetve az MNB nem szándékozik bevezetni az eurót, hogy a kormány még megfigyelői státust sem kért az eurócsoportban.

Azok a szakértők pedig, akik az eurócsatlakozást korábban kritikus szemmel nézték, az utóbbi néhány év politikai eseményei miatt attól tartanak, hogy ha Magyarország nem vezeti be a közös uniós pénzt, az az EU-n belüli marginalizálódáshoz, illetve leszakadáshoz vezethet, miközben az EU a mélyebb integráció felé tart.

(portfolio.hu, napi.hu)

The following two tabs change content below.
Štefan Garbár

Štefan Garbár

Country Director for Hungary