Miért befolyásolja negatívan a stressz az üzleti eredményeket?

Olyan esetben, amikor a befektető stresszhelyzetbe kerül és viselkedését az amigdala uralja, a túl hosszú ideig tartó támadás pozíciójának megtartását vagy a piac meghódításának megnövekedett kockázatát jelenti, akár nagy veszteségek árán is. Esetében a menekülést a túlzott veszteségelkerülés bekövetkezése miatt pozíciójának idő előtti elhagyása jelenti.
A stagnálás pedig a pánik és döntésképtelenség.

Az agyunk a legértékesebb dolog, amivel rendelkezünk. Gyakorlatilag bárki, aki manapság valamilyen területen sikeres szeretne lenni, meg kell értenie agya mechanizmusait és meg kell tanulnia, hogyan irányíthatja azokat.

Igaz ugyanis, hogy ha nem mi irányítjuk agyunkat, agyunk irányít bennünket. Mit jelent ez? Az agy különböző részekből áll, amelyek közül némelyik tudatosan működik és irányítható, míg egyes részei tudatalatt működnek és az ellenőrzésük nagyon nehéz vagy egyenesen lehetetlen.

Az agy fontos része többek között az úgynevezett amigdala, melyet nagyon nehéz ellenőrizni. Az amigdala fő feladata a stresszes helyzetek kezelése, különös tekintettel a gyorsaság és nem a pontosság.

Az evolúció során a stresszes helyzetek megoldása nem volt bonyolult, de nagyon gyorsan kellett cselekedni. Például egy ragadozó támadása esetén vagy más hasonló stresszes helyzetben a túléléshez minden pillanat számított.

Az amigdala gyorsan megoldja a problémákat, de nem tudja eléggé komplex módon megoldani őket. Ez a mechanizmus ezért hátrányt jelent mindazoknak, akiknek stresszes helyzetekben racionális megoldásra van szükségük.

Az amigdala ilyen esetben gyakran átveszi az irányítást az agyunk felett (szélsőséges eset az úgynevezett amigdala hijack), és így az ember döntéshozása gyakran elhamarkodott és rossz.

Az amigdala három alapvető megoldást nyújt a problémára: támadás, menekülés és stagnálás.

Olyan esetben, amikor a befektető stresszhelyzetbe kerül és viselkedését az amigdala uralja, a túl hosszú ideig tartó támadás pozíciójának megtartását vagy a piac meghódításának megnövekedett kockázatát jelenti, akár nagy veszteségek árán is.

Esetében a menekülést a túlzott veszteségelkerülés bekövetkezése miatt pozíciójának idő előtti elhagyása jelenti.

A stagnálás pedig a pánikot és döntésképtelenséget fejezi ki.

Így vagy úgy, az amigdala által hozott döntések a befektetések területén gyakran kudarcot jelentenek.

Ha a befektető nyugalmi helyzetben van, sokkal jobban képes agyának racionálisabb és komplexebb módon működő részeit alkalmazni, mint például a prefrontális kéreg. Ezért sok esetben a demó számlákkal kereskedők nyereségesek, de amint stresszes helyzetbe kerülnek a valódi kereskedelemben, az irányítást átveszi az amigdala és üzleti eredményeik rosszabbodnak.

Gyakran ajánlott, hogy egy kezdő kereskedő, akinek a pszichéje még nem eléggé edzett, kisebb összegekkel kezdjen el kereskedni, hogy az agy megszokja az ilyen típusú stresszt. Ezt követően az összegek növekedhetnek. Ha az amigdala rendszeresen érintkezik egy konkrét stresszorral, akkor a reakció intenzitása csökken, így az ember ésszerűbb döntést hoz és jobb üzleti eredményeket érhet el.

AKCENTA CZ

Az AKCENTA CZ már 20 éve az egyik legjelentősebb devizakereskedő a cseh piacon és Közép-Európában. A deviza vételnél és eladásnál kedvező individuális árfolyamok, valamint a minimális banki pénzforgalmi díjak mellett devizakockázat elleni biztosítékot is kínál (forward ügyletek és opciók). A társaság aktívan tevékenykedik Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon. Az ügyfél portfolióját több mint 29.000 szervezet, elsősorban a kis- és közepes méretű export és import vállalatok alkotják. A Cseh Nemzeti Bank által kibocsájtott, a pénzügyi intézmenyekre valamint értékpapír kereskedőkre vonatkozó engedéllyel rendelkezik.

The following two tabs change content below.
Filip Pribáň

Filip Pribáň

A prágai Közgazdaságtudományi Egyetem mesterképzésének hallgatója, harmadik éve dolgozik az AKCENTA CZ pénzügyi elemzőjeként. A cseh makrogazdasági területen kívül a lengyel piacra is koncentrál. Rendszeresen szerepel az internetes és a nyomtatott sajtóban a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban is. A közgazdaságtan mellett a hobbijai között szerepel az idegtudomány, mivel az agyunk mechanizmusainak megértése a gazdasági döntéshozatalaink megértéséhez vezet.