A nagy bankok a nagy halakat horgásszák le, azaz azoknak a vállalkozásoknak adnak jó árfolyamot a devizaügyletekhez, amelyek nagy tételben forgalmaznak, de legalábbis gyakran. Ám ami kiváló a nagy halaknak, nem biztos, hogy jó a kisebbeknek, tehát azoknak a kkv-knak, amelyek alacsonyabb összegekkel, ritkábban folytatnak ebbéli pénzügyi tevékenységet. Ezért a kishalaknak máshol kedveznek: például egy, az ő igényeikre specializálódott pénzügyi szolgáltatónál.

A hazai vállalkozások előtt teljesen ismeretlen fogalom volt a rendszerváltozás előtt a treasury fogalma – amelynek előfeltétele a szabad tőkepiac -, ma pedig jelentős részét képezi a pénzügyi működésnek. Maga a szó kincstárt jelent, a treasury ügyletek pedig a saját számlás devizaügyletek és kamatügyletek gyűjtőfogalmát takarja – ide értve ezek bármelyikének és/vagy összességének származékos változatait is.

A treasury funkciója kettős a vállalkozásoknál: felügyeli a készpénzforgalmat, emellett optimális szinten tartja a likviditást. Készpénzhiány esetén pl. rövid távú hitelt vesz fel, amikor pedig többlet keletkezik, befekteti azt. De ma már ehhez a tevékenységhez tartozik az is, hogy minimalizálja a pénzügyi piacok (így az árfolyam-ingadozás) okozta kockázatokat. A jó treasury elsősorban nem a bevételeket növeli, inkább a veszteségeket kerüli el, például egy kintlevőségnél nem mindegy, milyen árfolyamon folyik be az összeg a vállalkozás számlájára.

A kisebb cégeknél a befektetési tevékenység jobbára egyet jelent a bankszámlán történő lekötéssel, hiszen ezeknél az összegeknél általában nem érdemes kockázatot vállalni. Azok a cégek azonban, amelyek különböző devizában könyvelnek, a pénzügyi szolgáltatókkal való jó kapcsolataiknak és erős alkupozíciójuknak köszönhetően helyi befektetéseket is intézhetnek, így nincs szükség arra, hogy az átváltással bajlódjanak.

Egy, az utóbbi években készült felmérés szerint a magyar kkv-k nem egészen ¼-e folytat devizaváltási tevékenységet, és csak a vállalkozások mintegy 4 százaléka végez piaci kockázatkezelést. Viszont ez az arány egyre növekszik, mert már az egészen kicsi vállalkozások is mind tudatosabban viszonyulnak a pénzügyeikhez.

A treasury hatékonyságát elsősorban az határozza meg, hogy mekkora maga a vállalkozás külföldi devizából származó pénzmozgása, valamint az, hogy mennyire értik a dolgukat a treasury-vel foglalkozó szakemberek. Az biztos, hogy csak a pénzügyi világban tájékozott, nagy tudással rendelkező munkatárs képes felismerni a lehetőségeket és azokra rövid időn belül reagálni. Éppen ezért ha egy kis- vagy közepes vállalkozásnál nincs erre megfelelő személy, érdemes egy erre alkalmas „külsős” szakértő bevonásán elgondolkodni.