Keresztbe, be és előre

Naponta találkozunk a keresztárfolyam, a konvertibilitás és a termelői árindex fogalmával, használjuk is őket, jó esetben éppen akkor, éppen ott és éppen arra, amire kell. De tényleg ismerjük e szavak jelentését? Kis továbbképző pénzzel bánók (azaz legtöbbünk) számára.

Konvertibilitás

A konvertibilitás beválthatóságot jelent, a pénznemnek az a tulajdonsága, mely szabadon beváltható más pénznemre, illetve aranyra. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) akkor tekint egy devizát konvertibilisnek, ha a fizetési mérlegének legalább a folyó műveleteire fennáll a szabad átválthatóság – a forint például megfelel ennek.

Vannak olyan konvertibilis valuták, amelyek világpénz szerepét töltik be a világgazdaságban, ezeket kulcsvalutának nevezik, ilyen pl. USA dollár. Azokat a valutákat, amelyeknek fontos szerepük van a nemzetközi kereskedelmi forgalomban, kereskedelmi valutáknak hívjuk, ilyen pl. az euró. Azokat a valutákat pedig, amelyeket elsősorban tartalék-képzésre használnak a jegybankok, tartalék valutáknak nevezzük, pl. svájci frank.

Keresztárfolyam (Cross Rate)

Ez a kifejezés az egyik külföldi fizetőeszköz árát írja le egy másik külföldi fizetőeszközzel szemben, amely ignorálja a helyi pénznemet és annak árfolyamát. (Például az euró dollárral szembeni értéke 1,537 árfolyammal van kifejezve.)

Euródollárok

Amerikai dollárban számolt betétek és hitelek, amelyek az Amerikai Egyesült Államok területén kívüli pénzintézetek műveleteiben vesznek részt. Az euródollár nem áll azoknak a jegybankoknak a felügyelete alatt, ahol ezekkel kereskednek.

Ahhoz, hogy a tranzakció euró pénznemű lehessen, elsősorban a közvetítő elhelyezkedése a meghatározó.

Euródollár művelet például egy olyan tranzakció, amelynek során egy amerikai állampolgár pénzeszközöket kölcsönöz egy amerikai banknak Londonban. Ezeket az eszközöket azonban egy olyan társaságnak kölcsönzi, amely az USA-ban található. Ellenkező esetben dollárműveletről beszélünk, amennyiben a pénzeszközök amerikai bankon mennek keresztül.

Futures

A futures a forwardhoz (ami deviza vásárlását vagy eladását jelenti a most rögzített árfolyamon úgy, hogy a szállításra és a fizetésre egy előre meghatározott időpontban kerül sor) hasonlóan vásárlói kötelezettséget jelent egy aktívum egy bizonyos napján történő megvásárlására egy, a jövőben meghatározott áron, továbbá az eladó kötelezettségét is jelentheti az adott aktívum eladására vonatkozóan ugyanazon feltételek mellett.

A forwarddal ellentétben azonban a futures-szel csakis tőzsdéken kereskednek (opciós és határidő tőzsdék), nem pedig az OTC (tőzsdén kívüli) piacokon.

Leading Indicators (előrejelző indikátorok)

A leading indicators olyan statisztikai adatokat jelent, amelyek segítségével előrejelzik a jövőbeli gazdasági folyamatokat. Az előzetes közgazdasági mutatók összessége, amely magában foglalja az új megrendeléseket, a munkanélküliek igényeit, a pénzkínálatot, az aktuális munkahetet, az építési engedélyeket és a részvények árait is.

Termelői árindex

Nemzetközi nevén Producer Price Indexes (PPI) – az indexeket a hónap második hetében hozzák nyilvánosságra és az előző hónap értékeit tükrözik. A hazai fizetőeszköz devizapiaci értéke számára a PPI magas növekedése negatív hír.

A PPI indexek közül leginkább a befejezett termékek indexét figyelik, mivel ez az előállítási árak inflációjának mutatója, egyúttal előrejelzi a fogyasztói termékek, szállítások és részegységeik inflációjának alakulását. Ez az index stabilabb, mint a kész termékek PPI-je, ezért ez a legmegfelelőbb a hosszútávú trendek alakulásának megfigyeléséhez.

The following two tabs change content below.