Júliusban meglepetést okozott az infláció gyorsulása

 A kereskedelmi mérleg májusban 1070 millió eurós többletet mutatott.
 A fogyasztói árindex júliusban 3,4%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
 Az ipari termelés júniusban éves szinten 4,2%-kal nőtt.

A forint ezen a héten csak enyhén gyengült az euróval és a dollárral szemben.

A forint változékonysága az euróval szemben a hét elején minimális volt, a kereskedés a hét első felében túlnyomórészt a 320 HUF/EUR határ közelében folyt. Szerdán a forint elkezdett enyhén felértékelődni és egy rövid ideig elérte a 318,9 HUF/EUR szintet, de később leolvadt nyeresége, és csütörtökön a kereskedés visszatért a 320,5 HUF/EUR árfolyamra.

A magyar forint, párban az amerikai dollárral, 276,8 HUF/USD árfolyamon kezdte az új hetet. Röviddel ezután 278 HUF/USD szintre esett, de később megfordult a trend, és elindult erősebb értékek felé. Szerdán azután elérte a 275 HUF/USD határt, csütörtökön viszont minden addigi nyereségét elvesztette, és visszatért a 277,1 HUF/USD árfolyamra.

Az amerikai dollár a hét elején erősödött az euróval szemben, elérte az 1,153 USD/EUR szintet. Azonban még hétfőn megfordult a trend, és az euró került vezető pozícióba, szerda reggel megközelítve a 163 USD/EUR szintet. A trend ismét csütörtökön, a késő délutáni órákban fordult meg, amikor a kereskedés eltolódott 1,155 USD/EUR árfolyamig.

Júliusban meglepetést okozott az infláció gyorsulása.

A fogyasztói infláció júliusban 3,4 %-ra gyorsult a júniusi 3,1%-ról, és egymás után már a második hónapban haladta meg az MNB 3%-os inflációs célját, így 2013 januárja óta a legdinamikusabb. Az árindex növekedését elsősorban az üzemanyagárak 17,8% -os éves növekedése okozta.

Az infláció azonban többé-kevésbé továbbra is összhangban van a bank legutóbbi inflációs előrejelzésével, és nem számítunk arra, hogy az MNB ezen statisztika alapján bármilyen módon megváltoztatná jelenlegi álláspontját monetáris politikája tekintetében.

Ráadásul, a 2,5%-os maginfláció a 3% -os inflációs cél alatt maradt, a forint viszonylag stabil trendjének köszönhetően (az utóbbi hetekben) az MNB még mindig elegendő mozgástérrel rendelkezik, hogy a jelenlegi szinten tartsa a mutatókat.

The following two tabs change content below.