Jó-e a magyaroknak, hogy szárnyal Európa legnagyobb gazdasága?

Lendületesen nőhetett a német gazdaság az év második negyedévében, miután az első negyedévben is jelentős volt a bővülés. A növekedést főleg a magánfogyasztás kedvező alakulása és az ipar kiemelkedő teljesítménye váltotta ki – áll a német jegybank szokásos havi jelentésében.Az elemzésben olvasható az is, hogy a tavalyi negyedik negyedévi 0,4 százaléknál nagyobb ütemben, 0,6 százalékkal bővült az idei év első negyedévében a német gazdaság, köszönhető ez az ipari megrendelések, a magánfogyasztás és az export növekedésének. A hajtóerő a magánfogyasztás, valamint az ipari kereslet hazai és külföldi bővülése volt, különösen az unión belül vásárolnak szívesen Németországban gyártott termékeket.

Az idei évre az Európai Bizottság 1,6 százalékos, a Nemzetközi Valutalap (IMF) 1,8 százalékos, a német kormány 1,5 százalékos német GDP-növekedést vár, a Bundesbank pedig 1,9 százalékkal számol.

A német gazdaság tehát jól teljesített 2017 második negyedévében, bővülési üteme megegyezett az első negyedévivel – áll a német pénzügyminisztérium havi jelentésében. Az összefoglaló a német gazdaság szempontjából a bizonytalansági tényezők közé sorolta a Brexit tárgyalásokat és az amerikai elnök kereskedelmi politikáját.

Miért érdekes mindez számunkra? Nos, Magyarország történelmileg erősen függ a német gazdaságtól. Hazánkban jelenleg több mint 3 000 német vállalat közel 190 ezer embernek ad munkát. A német cégek 22,4 százalékkal az ország egyik legnagyobb befektetői és Németország Magyarország legtöbb külföldi leányvállalattal rendelkező partnere is. Ám a munkaerőpiaci feltételeket tekintve Magyarországon most több területen, ágazatban is munkaerőhiánnyal kell szembenézni, ami jelentős hatással van a kapcsolatokra, a cégek működésére. A helyzetet a vállalatok saját képzésekkel, a kormány pedig a szakképzés átalakításával, számos új intézkedést bevezetésével kívánja enyhíteni.

2016-ban az összes külkereskedelmi termékforgalom alapján Németország Magyarország legjelentősebb kereskedelmi partnere volt, részesedése 27 százalékot tett ki a teljes magyar termékforgalomból. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 3,3 százalékkal emelkedett. A hazánkban működő német vállalatok az elmúlt években folyamatosan bővítették magyarországi termelésüket, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által készített idei konjunktúra-jelentéséből pedig kiderül, hogy a felmérésben résztvevő német vállalatok 45 százaléka dolgozói létszámának bővítését tervezi 2017-ben, 40 százaléka pedig bővíteni kívánja magyarországi befektetését.

Mindezek a történések, a kapcsolatokban bekövetkező változások alapjaiban határozzák meg gazdaságunkat, a devizaforgalmat, a „minden mindennel összefügg” elv itt fokozottan érvényes. Egy-egy államfői, miniszterelnöki kijelentés vagy bejelentés, intézkedés vagy esemény súlyos következményeket vonhat maga után. Ezért a gazdasági szakemberek fél szeme mindig a politikai történéseken van, hiszen csak így lehet gyorsan reagálni a történésekre.

(mti)

The following two tabs change content below.