Irány Vietnam!

Regionális stratégiai partnerének választotta Magyarország a délkelet-ázsiai Vietnami Szocialista Köztársaságot, ahol szeptember végén hivatalos látogatást tett Orbán Viktor miniszterelnök. A hírekben nagy hangsúlyt kapott, hogy egy évekkel ezelőtti megállapodás alapján hazánk egy 500 ágyas onkológiai kórházat épít Vietnamban, de nem csak ez lesz az alapja a két ország között szorosabbra fűződő kapcsolatnak.

A gazdaságban rejlő lehetőségekre is érdemes odafigyelni. Stratégiai elemzők szerint a következő harminc évben Vietnam lesz a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa.

 

Több ágazatban van együttműködés Vietnammal

A szeptemberi látogatást ez év márciusában egy Budapesten megrendezett Magyar-Vietnami Üzleti Fórum előzte meg, ahol mintegy 100 hazai és vietnami cég folytatott kétoldalú üzleti tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) szervezésében. A rendezvényen elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az energetika, az infokommunikáció, a járműipar, a környezetipar, az infrastruktúra-fejlesztés és az egészségipar területén megvalósuló együttműködések kerültek fókuszba, de szó volt arról is, hogy az elmúlt években több ezer vietnami diák tanult Magyarországon.

Magyar vállalkozások révén, illetve magyar közreműködéssel eddig több projekt is megvalósult Vietnamban, pl. magyar vállalkozások végzik a vietnami népesség-nyilvántartás elektronikus rendszerének kialakítását, de magyar technológia és mérnöki szakértelem felhasználásával készült el Közép-Vietnamban egy felszíni vízkivételi és víztisztító műtárgy két éve.

Az MNKH 2014 óta működtet kereskedelmi képviseletet Ho Si Minh-ben, piaci információk biztosításával, a magyar vállalkozások aktív kiajánlásával, illetve exportpartnerek és üzleti lehetőségek közvetítésével segítik elő a magyar vállalkozások exporttevékenységének bővülését. A megnövekedett igények kiszolgálására hamarosan megnyílik a második képviselet is.

Vietnam egyébként Magyarország 4. legfontosabb export- és 5. legfontosabb importpartnere. A kétoldalú áruforgalom 2016-ban mintegy 40 százalékkal, 200,3 millió dollárra emelkedett, a magyar export 13,2 százalékkal, 76,1 millió dollárra bővült.

2017 elején a két ország képviselői egy 440 millió euró értékű pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló megállapodást írtak alá.

Mennyi az annyi?

Lehet, hogy hamarosan érdemes lesz megismerkednünk Vietnam hivatalos pénzével, a Vietnam Donggal (VND). A Vietnam Dong egyelőre nem túl erős, 100 HUF-ért nagyjából 8589,8 VND-t vásárolhatunk. A nemzetközi kereskedések természetesen más világvalutában, főként USD-ben zajlanak.

Most érdemes elkezdeni

Hazánk pénzügyi, illetve szakképzési tárcaközi együttműködési megállapodást kötött Vietnammal, ennek keretében a magyar tapasztalatok tanulmányozásával lehetőség nyílik a vietnami állami intézmények pénzügyi és költségvetési gazdálkodásának fejlesztésére.

Az együttműködésnek köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium népszerűsíti a szak- és felnőttképzést, tájékoztatást adnak a képzések jogi hátteréről, illetve közös képzési- és csereprogramokat szerveznek a vietnami partnerekkel. Az elmúlt években Vietnam jelentős gazdasági és társadalmi fejlődésen ment keresztül, tartósan 6 százalék felett nő a gazdasága, és a kétoldalú kapcsolatokat tekintve ígéretes, hogy Vietnam hivatalosan is a közepesen fejlett országok sorába lépett.

Emiatt Magyarország várakozással tekint az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi megállapodás aláírására, hogy mielőbb megkezdhesse az abból fakadó gazdasági előnyök kihasználását. A kétoldalú áruforgalom idén az első fél évben már 96 százalékkal bővült, és egyre több magyar vállalat érdeklődik a vietnami üzleti lehetőségek iránt.

(kamaraonline.hu, mti.hu)

The following two tabs change content below.