Ha nő a foglalkoztatottság, akkor miért nincs, aki dolgozzon?

Érdekes ellentét jelenik meg a KSH részletes tanulmányából, amelyben a 2017-es évet dolgozta fel: miközben Magyarországon dinamikusan nőtt a foglalkoztatás, fokozódott a munkaerőhiány is. Ez azt jelenti, hogy ugyan javultak a munkaerőpiaci mutatók, de a munkavállalói érdekképviseletek szerint mintegy 200 ezer megfelelő képzettségű munkaerő hiányzik az országból. A portfolio.hu arról készített elemzést, hogy tényleg akkora csoda-e a magyar foglalkoztatás.

Már a diákok és a nyugdíjasok is dolgoznak

A 2016-os évi adatot 1,6%-kal meghaladta a tavalyi foglalkoztatotti létszám, éves átlagban 4 millió 420 ezren dolgoztak tavaly hazánkban. A KSH szerint a foglalkoztatottság javulása a gazdasági reálfolyamatok kedvező alakulásának volt köszönhető, de hatással volt rá a nyugdíjkorhatár folyamatos emelése, valamint az is, hogy a kormány anyagi eszközökkel ösztönözte a gyermekgondozási ellátás melletti munkavállalást.

A fiatal korosztályok is nagyobb szerepet kaptak és kapnak a foglalkoztatásban: az elmúlt években 16 évre csökkent a kötelező oktatásban való részvétel korhatára, emellett a növekvő munkaerőhiány miatt egyre több diák foglalkoztatására kényszerülnek a munkáltatók. A kérdés az, hogy aki 16 évesen abbahagyja a tanulást, hogyan szerez magasabb képzettséget, miként lesz képes a technológiai fejlődéssel együtt haladni, tehát milyen minőségű munkaerővé válik?

Észak-Dél: jelentős különbségek

A munkaerőpiaci mutatók általános javulása ellenére továbbra is maradtak a jelentős regionális különbségek. Az országos átlagot jelentősen meghaladó növekedési ütem az Észak-Alföldre és a Nyugat-Dunántúlra volt jellemző, a Dél-Dunántúlon továbbra is elmaradt a foglalkoztatottak száma az előző évitől.

A KSH szerint az emelkedő bérek is közrejátszottak abban, hogy nem nőtt tovább a külföldön dolgozók száma. Ezzel ellentétben egyes felmérések szerint ma több mint félmillió magyar dolgozik külföldön, a legtöbben – kb. 250 ezren – Nagy-Britanniában.

Arról egyelőre nincs adat, hogy az emelkedő hazai bérek hány munkavállaló számára jelentenek perspektívát és emiatt hányan döntenek a hazaköltözés mellett.

Közfoglalkoztatottak – csökkenő számok

A közfoglalkoztatottak létszáma 2017-ben havi átlagban – a 2016-os több mint 220 ezerrel ellentétben – mintegy 180 ezer fő volt. A kormány 2020-ig 150 ezer alá kívánja csökkenteni a közfoglalkoztatásban dolgozók létszámát. Az erről szóló kormányhatározat egyebek mellett korlátozta a 25 éven aluliak, illetve a szakképzettek közmunka keretében történő foglalkoztatását.

A hazánkra jellemző egyre növekvő munkaerőhiány segítheti a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését, hiszen megközelítőleg 73 ezer üres, vagy a közeljövőben megüresedő álláshelyre keresnek munkavállalót. A munkavállalói képviseletek szerint azonban jelenleg 200 ezer képzett dolgozó hiányzik az országból.

Csökkent a munkanélküliségi ráta

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet definíciója szerinti munkanélküliek száma tavaly 192 ezerre csökkent, ez 43 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta éves átlagban 4,2% volt, az év utolsó negyedévében már csak 3,8%-ot mértek.

A munka nélkül lévők továbbra is viszonylag hosszú ideig élnek ebben a státuszban, tavaly éves átlagban 16,4 hónapig voltak így. Mivel a hazai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottsághoz közeli állapotban van, a munkájukat elvesztők nagy része szinte azonnal el tud helyezkedni.

2017-ben a munkanélküliek 42,6%-a számított tartósan munkanélkülinek, ami mintegy 4%-os javulást mutat az előző évi adathoz képest. A területi különbségek továbbra is szemmel láthatóak az országban: három megyében a munkanélküliségi ráta már a 2%-ot sem érte el (Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron megye), addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még mindig 8,5% volt az értéke.

A Portfolio előrejelzése szerint idén és jövőre is tovább csökken a munkanélküliségi ráta Magyarországon, emellett növekszik a foglalkoztatás, miután a gazdaság növekedése dinamikus maradhat és fokozódhat a munkaerőhiány is.

(portfolio.hu)

The following two tabs change content below.