Fektessünk startupba? Siker vagy bukás?

Egyre több támogatási lehetőséget vehetnek igénybe a hazai startup vállalkozások, a Magyar Állam, valamint a tőkebefektetők is mindinkább finanszírozásra érdemesnek ítélik a nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat, amelyek a nemzetközi piacokon való jelenlétet tűzték ki célul maguk elé.

Az East-West Digital News (EWDN) hír- és piackutató ügynökség 2017-ben készített riportot a közép-kelet-európai országok startup vállalkozásairól, ebből pedig kiderül, hogy Magyarország rendelkezik a térség egyik legaktívabb startup ökoszisztémájával. Köszönhető ez annak, hogy hazánkban fejlettnek számít a pénzügyi támogatási rendszer, aktív a közösségi élet, ennek következtében 10 ezernél több technológiai vállalkozó vagy potenciális vállalkozó igyekszik megtalálni a fejlődési lehetőségeket.

A régióban a 2. hely hazánké

A most közzétett riport beszámol róla, hogy több mint tíz helyi tőkebefektető és kb. 200 aktív angyalbefektető segíti a magyar startupok érvényesülését. Az ország lakosságára vetített befektetési volument, valamint az ország startup ökoszisztémájának érettségét tekintve Szlovénia mögött a második helyet foglalja el Magyarország.

A tavalyi évben hallhattunk hírt két jelentős hazai vonatkozású tranzakcióról, jelesül a Bitrise és a Barion tőkebevonásáról. A Bitrise által nyújtott automatizálási lehetőségekkel időt és pénzt takaríthatnak meg a mobilalkalmazás fejlesztők, a Barion pedig a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozó, MNB engedély alapján kibocsátott elektronikus pénz, ennek értelmében Magyarországon elfogadott, hivatalos fizetőeszköz.

Alacsony befektetett kockázati tőke Európában

Az európai régió a globális tőkebefektetési volument tekintve nem éri el az 1 százalékot. A világ vezető régióival összevetve látható, hogy 2016-ban az USA kockázatitőke-piaca 70 milliárd dollár volt, Kínáé 30 milliárd dollár, az Európai Unióé kb. 15 milliárd dollár. Oroszországé 0,9 milliárd dollár, valamint a maradék vizsgált 23 közép- és kelet-európai országé összesen 0,6 milliárd dollár.
Az EWDN szerint a tanulmányozott országok között közel 80 milliárd euróval (közel 25 milliárd forint) Magyarország a második helyen szerepel a tőkebefektetések értékét tekintve. A lista első helyén Fehéroroszország szerepel, itt az elmúlt két évben a Google és a Facebook is több startupot vásárolt. A harmadik helyen pedig Ukrajnát találjuk, ahol kiemelkedő a szoftverfejlesztés.

Előnyt jelent az erős technológiai és műszaki felszereltség, valamint az oktatás

A startupok számát, a tőkebefektetések mértékét és a technológiai eszközöket tekintve Oroszország a régió vezető állama, a relatív számokat nézve (lakossághoz viszonyítva) pedig Észtország és Szlovénia az első. A régió erősségei közé tartozik az erős technológiai és műszaki felszereltség, valamint az oktatás szintje, így ennek köszönhetően több nemzetközi szoftverfejlesztési projekt is terjeszkedett a régióban, illetve újabb IT részlegek rendezkedtek be.

Látványosan fejlődött a helyi innovációs ökoszisztéma az elmúlt években a legtöbb országban, de Albániának, Azerbajdzsánnak, Bosznia és Hercegovinának, Montenegrónak, Szerbiának még van hová fejlődnie.

Aktív állami szerepvállalás és a kreatívok

A legtöbb országban aktív szerepet játszottak a kormányok és a közintézmények a helyi startupok és tőkebefektetők tevékenységének támogatásában. Ebben kiemelkedő Oroszország, az EU-tagállamokban pedig az európai uniós források és alapok nyújtanak segítséget a feltörekvő vállalkozók számára.

Hazánkban egyre nő az olyan kreatívipari vállalkozók száma, akik komoly alternatívaként számolnak cégük növekedésének finanszírozásához a kockázati tőkével. Egyelőre azonban alacsonynak mondható a régióba érkező nemzetközi tőkebefektetők száma, ez magyarázható a piac kis méretével, illetve azzal, hogy kevés információ jut el a befektetőkhöz ezekről az országokról, valamint a bennük rejlő befektetési lehetőségekről.

A riportból az is kiderül, hogy ennek ellenére azok a külföldi befektetők, akik pénzt helyeztek ki ezekben az országokban, nagy hozamokat tudtak realizálni.

(piacesprofit.hu)

The following two tabs change content below.