Fektessünk startupba? Siker vagy bukás?

Egyre több támogatási lehetőséget vehetnek igénybe a hazai startup vállalkozások, a Magyar Állam, valamint a tőkebefektetők is mindinkább finanszírozásra érdemesnek ítélik a nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat, amelyek a nemzetközi piacokon való jelenlétet tűzték ki célul maguk elé.

Az East-West Digital News (EWDN) hír- és piackutató ügynökség 2017-ben készített riportot a közép-kelet-európai országok startup vállalkozásairól, ebből pedig kiderül, hogy Magyarország rendelkezik a térség egyik legaktívabb startup ökoszisztémájával. Köszönhető ez annak, hogy hazánkban fejlettnek számít a pénzügyi támogatási rendszer, aktív a közösségi élet, ennek következtében 10 ezernél több technológiai vállalkozó vagy potenciális vállalkozó igyekszik megtalálni a fejlődési lehetőségeket.

A régióban a 2. hely hazánké

A most közzétett riport beszámol róla, hogy több mint tíz helyi tőkebefektető és kb. 200 aktív angyalbefektető segíti a magyar startupok érvényesülését. Az ország lakosságára vetített befektetési volument, valamint az ország startup ökoszisztémájának érettségét tekintve Szlovénia mögött a második helyet foglalja el Magyarország.

A tavalyi évben hallhattunk hírt két jelentős hazai vonatkozású tranzakcióról, jelesül a Bitrise és a Barion tőkebevonásáról. A Bitrise által nyújtott automatizálási lehetőségekkel időt és pénzt takaríthatnak meg a mobilalkalmazás fejlesztők, a Barion pedig a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alá tartozó, MNB engedély alapján kibocsátott elektronikus pénz, ennek értelmében Magyarországon elfogadott, hivatalos fizetőeszköz.

Alacsony befektetett kockázati tőke Európában

Az európai régió a globális tőkebefektetési volument tekintve nem éri el az 1 százalékot. A világ vezető régióival összevetve látható, hogy 2016-ban az USA kockázatitőke-piaca 70 milliárd dollár volt, Kínáé 30 milliárd dollár, az Európai Unióé kb. 15 milliárd dollár. Oroszországé 0,9 milliárd dollár, valamint a maradék vizsgált 23 közép- és kelet-európai országé összesen 0,6 milliárd dollár.
Az EWDN szerint a tanulmányozott országok között közel 80 milliárd euróval (közel 25 milliárd forint) Magyarország a második helyen szerepel a tőkebefektetések értékét tekintve. A lista első helyén Fehéroroszország szerepel, itt az elmúlt két évben a Google és a Facebook is több startupot vásárolt. A harmadik helyen pedig Ukrajnát találjuk, ahol kiemelkedő a szoftverfejlesztés.

Előnyt jelent az erős technológiai és műszaki felszereltség, valamint az oktatás

A startupok számát, a tőkebefektetések mértékét és a technológiai eszközöket tekintve Oroszország a régió vezető állama, a relatív számokat nézve (lakossághoz viszonyítva) pedig Észtország és Szlovénia az első. A régió erősségei közé tartozik az erős technológiai és műszaki felszereltség, valamint az oktatás szintje, így ennek köszönhetően több nemzetközi szoftverfejlesztési projekt is terjeszkedett a régióban, illetve újabb IT részlegek rendezkedtek be.

Látványosan fejlődött a helyi innovációs ökoszisztéma az elmúlt években a legtöbb országban, de Albániának, Azerbajdzsánnak, Bosznia és Hercegovinának, Montenegrónak, Szerbiának még van hová fejlődnie.

Aktív állami szerepvállalás és a kreatívok

A legtöbb országban aktív szerepet játszottak a kormányok és a közintézmények a helyi startupok és tőkebefektetők tevékenységének támogatásában. Ebben kiemelkedő Oroszország, az EU-tagállamokban pedig az európai uniós források és alapok nyújtanak segítséget a feltörekvő vállalkozók számára.

Hazánkban egyre nő az olyan kreatívipari vállalkozók száma, akik komoly alternatívaként számolnak cégük növekedésének finanszírozásához a kockázati tőkével. Egyelőre azonban alacsonynak mondható a régióba érkező nemzetközi tőkebefektetők száma, ez magyarázható a piac kis méretével, illetve azzal, hogy kevés információ jut el a befektetőkhöz ezekről az országokról, valamint a bennük rejlő befektetési lehetőségekről.

A riportból az is kiderül, hogy ennek ellenére azok a külföldi befektetők, akik pénzt helyeztek ki ezekben az országokban, nagy hozamokat tudtak realizálni.

(piacesprofit.hu)

The following two tabs change content below.
Štefan Garbár

Štefan Garbár

Country Director for Hungary

Member Login

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.