Ezen a héten a forint erősödött

 Az MNB változatlanul hagyta a kamatot. A fő hitelkamat 0,9% maradt.
 Az Európai Központi Bank (EKB) változatlanul hagyta árfolyampolitikáját.
 A kiskereskedelem bevétele májusban 7,1 %-kal növekedett az előző hónap ugyanezen időszakához képest.

Ezen a héten a forint erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben is.

A forint 326 HUF/EUR árfolyam közelében kezdte a hetet. A hét első felében enyhén gyengülő irányba mozdult, később azonban erősödni kezdett, és a csütörtöki kereskedés végére elérte a 323,6 HUF/EUR szintet. Az MNB keddi ülése nem gyakorolt jelentősebb hatást a piacra. Az MNB folytatta legutóbbi ülésén elkezdett retorikáját, és jelezte, hogy hajlandó a tervezettnél korábban emelni a kamatokat, tehát már 2019. közepe előtt.

Az amerikai dollár-forint devizapár esetében a forint a hét első felében gyengült, kedden délutánra elérte a 280,5 HUF/USD szintet. Ezután elkezdte lefaragni a veszteségeket, szerda késő délutánra ez teljesen sikerült, csütörtökön pedig feljött a 276,5 HUF/USD árfolyam közelébe.

Az euródollár páros esetében a hét első felében az amerikai dollár kerekedett felül, amely kedd reggel elérte az 1,66 USD/EUR árfolyamot. Később azonban a dollár elvesztette ezt a többletet, az euró kezdett feljönni, csütörtök reggel már 1,174 USD/EUR árfolyamon jegyezték.

Az Európai Központi Bank meglepő lépése

Az Európai Központi Bank csütörtöki ülése újra megkeverte a kártyákat, mélyen a fekete számok tartományába küldve az eurót, 1,164 USD/EUR szintre.

Az EKB változatlanul hagyta monetáris politikáját, Mario Draghi, az EKB elnöke szerint a kereskedelmi háborúkhoz kapcsolódó kockázatok továbbra is figyelemre méltóak, de a kamatemelés kilátásait nem kell megváltoztatni. Az EKB ülését kivéve a piaci helyzet elsősorban a kereskedelmi háborúk állását tükrözi.

Donald Trump amerikai elnök ezen a héten először kiélezte a kapcsolatot Kínával és az eurózónával, amikor kijelentette, hogy valutáikkal és túl alacsony szintű kamatpolitikájukkal manipulálnak, és ismét kritizálta a Fed-et a monetáris politika túlzott szigorításáért, amely aláássa a kormánynak az amerikai gazdaság ösztönzésére tett erőfeszítéseit.

Szerdán azután Trump találkozott Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel, aki egyetértett abban, hogy mindkét fél erőfeszítéseket tesz a nulla vámok és az ipari termékek nulla támogatása érdekében, kivéve a gépkocsikat érintő vámokat.

EUR/HUF árfolyam változása ezen a héten

The following two tabs change content below.