EU-s pályázati kánaán

Nyerünk néhány uniós pályázatot, így nem kell éveket várni a fejlesztéssel. Vagy a munkaerő-bővítéssel. Vagy ez jó esély arra, hogy megtartsuk a munkatársainkat. Netán végre kiderítsük azt, hogy az évek óta dédelgetett ötletünk működik-e a valóságban. Aztán amikor meglátjuk, mi is kell egy uniós pályázathoz, akkor…

Pedig a következő egy évben a hazai mikrovállalkozások közel negyede, a kisvállalkozásoknak pedig 41 százaléka tervezi, hogy uniós forrásokra pályázik – ez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megbízásából készült, 500 vállalkozás megkérdezésén alapuló kutatásból derül ki. Eszerint a mikrocégek 60 százaléka legfeljebb 50 millió forint értékű fejlesztésben gondolkodik, a kisvállalatok negyede azonban már 50 millió forint feletti beruházással számol.

A kutatás kitér az uniós támogatásból korábban megvalósult projektekre is, ezek a mikrovállalkozások több mint harmadánál legfeljebb 5 millió forint értéket képviseltek, a válaszadók több mint negyede azonban 50 millió forint felett fejlesztett uniós pénzből. A felmérés szerint szembetűnő, hogy a kisebb cégek körében nagyon kedvező az uniós támogatások megítélése, a mikrovállalatok több mint háromnegyede, és a kisvállalatoknak is több mint kétharmada úgy vélekedett, hogy a források hozzájárultak cégük sikeréhez.

Van is miből válogatni, számtalan pályázati lehetőség jelent meg és jelenik meg folyamatosan. A kormányzati célkitűzés szerint 2018 végéig elköltenék a 2014-2020-as időszak uniós forrásainak döntő hányadát, ezért mielőbb érdemes átgondolniuk a kkv-knak, hogy működésükhöz, fejlődésükhöz, beruházásaikhoz milyen EU-s támogatást vennének igénybe.

A rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forint uniós forrás ütemezett, gyors lehívása mellett ebben a periódusban elsődleges cél, hogy versenyképes gazdasági szerkezet jöjjön létre. Ennek érdekében a vállalkozások általános, illetve energetikai, infokommunikációs fejlesztéseit, a kutatás-fejlesztést és innovációt, a kiemelt turisztikai fejlesztéseket és a foglalkoztatás növelését 2018-ban minden korábbinál több támogatás szolgálja. Azt is érdemes tudni, hogy Magyarország Kormánya a jelenlegi 24%-os iparosítási szintről 30%-osra szeretne eljutni, emellett jelentős figyelmet fordít a digitalizáció elterjesztésére. E törekvéseket a kiírt pályázatok is visszatükrözik.

Az egyik preferált terület az innováció, amelyre, mint kitörési lehetőségre, különös figyelem fordul. Tavaly jelentősen megnőtt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból kifizetett források összege, és évek óta emelkedik a vállalkozásoknál a kutatás-fejlesztésre fordított pénz. Az alap pályázati lehetőségeivel azokat a vállalkozásokat segítik, amelyek felelős társadalmi és gazdasági célok érdekében újdonságot, értéket hoznak létre. A kutatás-fejlesztés azért is lehet kitörési pont a vállalkozások számára, mert nagyon gyors a világ fejlődése, a 10-20 évvel ezelőtti módszerek, technológiák már nem, vagy nem olyan hatásfokkal működtethetők. Ha ezen nem változtatunk, jelentősen lemaradhatunk a versenyben.

(mti)

The following two tabs change content below.
Katalin Paulik

Katalin Paulik

Junior üzletkötő