Egymilliárd forint a kkv-k tőzsdei bevezetéséhez

A kis- és középvállalkozások pénzügyi ismereteinek, önálló külső finanszírozási képességének növelésére, nemzetközi hálózatosodásuk elősegítésére, a nemzetközi piacokon történő megjelenésére, továbbá tőzsdei jelenlétének erősítésére 1 milliárd forintos keretösszeggel pályázati felhívást jelentetett meg a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A program keretében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által végzendő fejlesztés célja – a nemzetközi gyakorlat alapján – egy európai képzési, mentoring szolgáltatásokat nyújtó együttműködés elindítása és közvetítése a célcsoport vállalkozások számára.

A nemzetközi együttműködésben résztvevő cégek olyan komplex képzési- és mentorprogramban vehetnek részt, melynek keretében a legfelkészültebb tanácsadóktól szerezhetnek új ismereteket és egyben bővíthetik a kapcsolati hálójukat. Emellett a program lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hogy megtalálják a legkedvezőbb finanszírozási formát: legyen az hitel- vagy tőkeági forrásbevonás, akár a BÉT-en keresztüli forrásbevonás.

A pénzügyi válságot követően a magyar részvénypiac még nem tudott új erőre kapni, régiós szinten a legnagyobb mértékben, közel 70%-kal esett vissza a forgalom. Emellett kevésbé ismert a magyar lakosság és a hazai intézményi befektetők előtt is, így alacsony a BÉT-re bevezetett részvények aránya, ezért fontos a tőzsdei piac megerősítése.

A most megjelent felhívás része annak az átfogó tőzsdefejlesztési programnak, melynek eredményeképpen növekszik a tőkeági forrásbevonás szerepe a magyar vállalatok finanszírozásában, hatékonyan kiegészítve a jelenleg túlsúlyban lévő banki hitelezést.

A hazai tőzsde fejlesztése fontos nemzetgazdasági cél, ezért 20 Mrd Ft-os keretösszeggel jön létre egy Tőzsdefejlesztési Alap.

Célcsoportként tőzsdei bevezetés előtt álló vállalkozások fejlesztését határozták meg. A kis- és középvállalatok forráshoz segítése a tőkepiacokon keresztül európai és globális szinten is a gazdaságpolitika középpontjában van. Ennek érdekében az Európai Bizottság 2015-ben megalkotta a Tőkepiaci Unió koncepcióját, melynek fő célkitűzése a foglalkoztatottság és az innováció támogatása a tőkepiac fejlesztésén keresztül. A tőkepiacok továbbá támogathatják a 2014-2020-as időszak fejlesztési forrásainak hatékony elosztását. A GINOP forrásaival megerősíthető a hazai tőzsde gazdasági szerepe, így 2020-ra reális esély van egy hatékonyan működő, fejlett magyar tőkepiac felépítésére.

A kiemelt program két részből áll, amelyek eljárásrendjükben és az alkalmazott támogatási jogcím alapján különböznek egymástól. Az első projektelem révén a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló képzési programban résztvevő kkv-k támogatása, a második projektelem keretében a kkv-k tőzsdei felkészülését, bevezetését támogató program jön létre.

(forrás: NGM)

The following two tabs change content below.