Drága lesz az amerikai narancs. Na és?

A természeti katasztrófa, a hurrikánok jelentős károkat okoztak az Amerikai Egyesült Államokban. Irma például Floridában a lakóházak mellett többek között az amerikai narancstermést tépázta meg, már a hurrikán hírére jelentősen megemelkedett a fagyasztott koncentrált narancslé ára. A Harvey hurrikán az Egyesült Államok déli részén tombolt, ott, ahol az egyik legjelentősebb olajmező és az egyik legfontosabb olajfinomító található az Államokban. Ezeknek a finomítóknak a leállása, az üzemanyagárak emelkedése, a hurrikán előtti lakossági élelmiszer- valamint a védekezéshez szükséges áruk felvásárlása mind érezteti majd a hatását az amerikai gazdaságra. Felmerül a kérdés, hogy mégis, miként érintenek bennünket ezek az események?

Nos, elég csak visszaemlékezni arra, hogy 2008-ban éppen Amerikából indult a világméretű pénzpiaci válság a jelzálog típusú hitelek fedezetének hiányával. Akkor sem volt előre megjósolható, hogy néhány hét, néhány hónap alatt végigsöpör az egész világon a krízis, pedig az ma már talán mindenki számára nyilvánvaló, hogy a távoli földrészen zajló történések jelentős hatást gyakorolnak szinte minden országra. Ezért is szerepelnek előkelő helyen az amerikai történések a híradásokban.

Szárnyalt az USA gazdasága a második negyedévben

Az év első felében még igen jó híreket közölt a média: 2017 második negyedévében – évesített negyedéves alapon – 3%-kal bővült az Egyesült Államok GDP-je. Meg is lepődtek az elemzők, mert az előzetes adat még 2,6%-os növekedésről szólt, ám a jelentős felfelé módosítás miatt még inkább szemmel láthatóvá vált az amerikai növekedés gyorsulása a gyenge első negyedévhez viszonyítva.

A felfelé módosítás legfőbb oka az amerikai gazdaság hajtóerejét jelentő lakossági fogyasztás dinamikusabb élénkülésében keresendő, de a vállalati beruházások is a korábban becsültnél nagyobb mértékben, 5,2% helyett 6,9%-kal növekedtek. Mind a várakozásokat felülmúló GDP-adat, mind a szintén pozitív meglepetést okozó munkaerőpiaci statisztika a dollár erősödését eredményezte: az euróval szembeni jegyzések 1,19 közelébe süllyedtek.

A horvátok is jól teljesítettek

Az idei második negyedév a horvát gazdaság számára is sikeresnek mondható: 2016 azonos időszakához viszonyítva a GDP 3,4 százalékkal nőtt, az első negyedévhez viszonyítva pedig 0,8 százalékkal. Ez már az egymást követő 11. negyedév, hogy emelkedett a GDP, ráadásul gyorsabban, mint az előző negyedévben, így a gazdaság 2,8 százalékon állt félévkor. Elemzők szerint a gazdasági növekedés a fogyasztás bővülésének köszönhető, de emelkedett az export és az import is, igaz, ugyanakkor a beruházások csökkentek. A harmadik negyedévben a sikeres turisztikai szezon hatására további növekedést várható Horvátországban.

Érdemes tehát nyitva tartani a szemünket, mert a folyamatok, a változások – még ha nem is feltétlen közvetlenül, de – mindannyiunkra hatnak. Emellett pedig az időben megszerzett információ jelentős versenyelőnybe hozhat bennünket, a vállalkozásunkat. Ami pedig, ugye, pénzt jelent.

(portfolio.hu, profitline.hu)

The following two tabs change content below.