Drága lesz az amerikai narancs. Na és?

A természeti katasztrófa, a hurrikánok jelentős károkat okoztak az Amerikai Egyesült Államokban. Irma például Floridában a lakóházak mellett többek között az amerikai narancstermést tépázta meg, már a hurrikán hírére jelentősen megemelkedett a fagyasztott koncentrált narancslé ára. A Harvey hurrikán az Egyesült Államok déli részén tombolt, ott, ahol az egyik legjelentősebb olajmező és az egyik legfontosabb olajfinomító található az Államokban. Ezeknek a finomítóknak a leállása, az üzemanyagárak emelkedése, a hurrikán előtti lakossági élelmiszer- valamint a védekezéshez szükséges áruk felvásárlása mind érezteti majd a hatását az amerikai gazdaságra. Felmerül a kérdés, hogy mégis, miként érintenek bennünket ezek az események?

Nos, elég csak visszaemlékezni arra, hogy 2008-ban éppen Amerikából indult a világméretű pénzpiaci válság a jelzálog típusú hitelek fedezetének hiányával. Akkor sem volt előre megjósolható, hogy néhány hét, néhány hónap alatt végigsöpör az egész világon a krízis, pedig az ma már talán mindenki számára nyilvánvaló, hogy a távoli földrészen zajló történések jelentős hatást gyakorolnak szinte minden országra. Ezért is szerepelnek előkelő helyen az amerikai történések a híradásokban.

Szárnyalt az USA gazdasága a második negyedévben

Az év első felében még igen jó híreket közölt a média: 2017 második negyedévében – évesített negyedéves alapon – 3%-kal bővült az Egyesült Államok GDP-je. Meg is lepődtek az elemzők, mert az előzetes adat még 2,6%-os növekedésről szólt, ám a jelentős felfelé módosítás miatt még inkább szemmel láthatóvá vált az amerikai növekedés gyorsulása a gyenge első negyedévhez viszonyítva.

A felfelé módosítás legfőbb oka az amerikai gazdaság hajtóerejét jelentő lakossági fogyasztás dinamikusabb élénkülésében keresendő, de a vállalati beruházások is a korábban becsültnél nagyobb mértékben, 5,2% helyett 6,9%-kal növekedtek. Mind a várakozásokat felülmúló GDP-adat, mind a szintén pozitív meglepetést okozó munkaerőpiaci statisztika a dollár erősödését eredményezte: az euróval szembeni jegyzések 1,19 közelébe süllyedtek.

A horvátok is jól teljesítettek

Az idei második negyedév a horvát gazdaság számára is sikeresnek mondható: 2016 azonos időszakához viszonyítva a GDP 3,4 százalékkal nőtt, az első negyedévhez viszonyítva pedig 0,8 százalékkal. Ez már az egymást követő 11. negyedév, hogy emelkedett a GDP, ráadásul gyorsabban, mint az előző negyedévben, így a gazdaság 2,8 százalékon állt félévkor. Elemzők szerint a gazdasági növekedés a fogyasztás bővülésének köszönhető, de emelkedett az export és az import is, igaz, ugyanakkor a beruházások csökkentek. A harmadik negyedévben a sikeres turisztikai szezon hatására további növekedést várható Horvátországban.

Érdemes tehát nyitva tartani a szemünket, mert a folyamatok, a változások – még ha nem is feltétlen közvetlenül, de – mindannyiunkra hatnak. Emellett pedig az időben megszerzett információ jelentős versenyelőnybe hozhat bennünket, a vállalkozásunkat. Ami pedig, ugye, pénzt jelent.

(portfolio.hu, profitline.hu)

The following two tabs change content below.
Štefan Garbár

Štefan Garbár

Country Director for Hungary

Member Login

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.