Az EKB megszünteti a mennyiségi lazítást

 Az amerikai központi bank (Fed) 0,25 százalékponttal, 1,75 százalékról 2 százalékra emelte a kamatot.
 Az Európai Központi Bank (ECB) idén befejezi az eszközvásárlást, és 2019 nyaráig változatlanul hagyja a kamatokat.
 Az ipari termelési index januárban 0,2 %-kal emelkedett havi viszonylatban, és 7,8 %-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

 

A forint ezen a héten gyengült az euróval és az amerikai dollárral szemben egyaránt

EURHUF: A hét első felében a forint kissé feljött 319,6 HUF/EUR árfolyamig, csütörtökön azután újra visszaesett a 322 HUF/EUR árfolyamhatár vörös számaihoz.

A forint veszteségeit elsősorban az EKB ülése okozta, amely egyértelmű jelzést adott arra vonatkozóan, hogy elmozdult a monetáris politika szigorítása felé, miközben a magyar jegybank továbbra is kitart hosszú távú „laza” monetáris politikája mellett. A forint monetáris politikájának várt divergenciája egyértelműen nem látszik, hiszen a forint és az euró kamatkülönbözete még sokáig pozitív marad a forint javára.

USDHUF: A forint volatilitása az amerikai dollárral szemben hétfőtől csütörtökig alacsony volt, a kereskedés túlnyomóan a 271 – 273 HUF/USD határ közelében zajlott. Az EKB csütörtöki ülése után a forint gyengülésbe kezdett, és 16 órára átlépte a 276 HUF/USD szintet.

EURUSD: A fő devizapár kivárta a két központi bank, az EKB és a Fed ülését, így a piac a hét első felében csendesen alakult. A Fed ülése végül nem volt lényeges befolyással az euródollár árfolyamára, de ugyanez már nem mondható el az EKB üléséről, amely hatására csütörtökön 16 óra körül a közös európai valuta nagyot veszített, meg sem állt az 1,165 USD/EUR határig.

A hét alakulására a központi bankok (a Fed és az EKB) ülései voltak legnagyobb hatással

Ami a Fed ülését illeti, az idei év második kamatemelése várható volt, azonban az infláció gyorsulásának és a munkanélküliség csökkenésének hatására a Fed 3-ról 4-re módosította az idei kamatemelések előrejelzését, így az év második felében valószínűleg további két emelés vár ránk. Ugyanakkor a Fed 2,8%-ra növelte az USA gazdasági növekedésének idei előrejelzését, a becsült maginflációt a következő évre pedig 2,1%-ra emelte.

Az EKB bejelentette, hogy 2018 végéig teljesen megszűnik a mennyiségi lazítás, azaz az eszközvásárlási program, emellett októbertől a vásárolt eszközök volumenét havi 30 milliárd euróról 15 milliárd euróra csökkenti. Az EKB egyúttal bejelentette, hogy legalább 2019 nyaráig a mai szinten hagyja a kamatokat.

The following two tabs change content below.