A PIAC HETI ELEMZÉSE 2017.07.03 – 2017.07.06

 A munkanélküliségi ráta Magyarországon a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban (áprilisban 4,3% volt)
 A kiskereskedelmi bevételek 5,4 %-kal nőttek
 Az ipari termelés májusban 6,2 %-kal nőtt

Hullámzó árfolyamszint, gyengült a forint

A forint az euróhoz képest a hét elején erősödött, és kedden délután valamivel a 308 HUF/EUR árfolyamszint alatt mozgott. Szerdától azonban a magyar valuta veszteséges volt az euróval szemben, csütörtök délután pedig a kereskedés már jóval a 309 HUF/EUR árfolyamszint fölött folyt.

A forint az amerikai dollárral szemben a hét első felében gyengült, így elveszítette a június végi nyereségének egy részét. Szerda délután a kereskedés a 273 HUF/USD árfolyamon folyt, csütörtökön viszont a forint elkezdett erősödni. Az előző megállapítások még az amerikai munkaerőpiac pénteki statisztikái előtt íródtak, ez a hét végén még jelentősen befolyásolhatja az USD/HUF alakulását.

Jól teljesít Magyarország a munkanélküliségi ráta tekintetében

A gazdasági növekedést általában a munkanélküliség csökkenése kíséri. Minél inkább növekszik a gazdaság – az előzetes lehetőségeit is meghaladva -, annál valószínűbb, hogy a munkanélküliség a természetes ráta alá csökken.

Pontosan ez történik Magyarországon is az idei, 2017-es évben. A magyar gazdaság 2013 óta folyamatosan növekszik, az OECD szerint idén 3,2% -kal haladja meg az előzetesen becsült lehetőségeit.

Nem különösebben meglepő, hogy az áprilisi 4,3%-os magyar munkanélküliségi ráta a Cseh Köztársaság, Németország és Málta után a negyedik legalacsonyabb az EU-ban.

Az alacsony munkanélküliség és a munkaerőhiány természetesen gyorsítja a bérek emelkedését és serkenti a háztartások fogyasztását. Azt, hogy a magyar háztartások többet költenek, a kiskereskedelmi bevételek bizonyítják (a májusi növekedés 5,4 %, a január és május közötti növekedés pedig összességében 3,5 % volt).

Csütörtökön megjelentek az ipar májusi adatai is. (6,2%-os növekedés figyelhető meg a munkanapok kiszűrését követően, és 5,7%-os növekedés januártól májusig). „Magyarország a többi közép-európai országgal együtt az Európai Unió iparának szívében helyezkedik el, így az egész közép-európai régió hasznot húz az euróövezet gazdasági fellendüléséből és az autók iránti keresletből.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

The following two tabs change content below.