A román miniszterelnök bukása magával sodorta a lejt

Engem nem érdekel a politika, én csak nyugodtan szeretnék élni, dolgozni! Hányszor halljuk ezt a mondatot ismerőseink szájából, és valahol érthető is, hogy csak azzal akarnak törődni, amire hatásuk van. Ám amikor megfordul körülöttünk a világ, akkor mi sem tehetjük azt és úgy, ahogyan szeretnénk. A romániai politikában bekövetkezett változások is ezt támasztják alá.

A bukaresti parlament megszavazta a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát, így megszűnt a megbízatása Sorin Grindeanu miniszterelnöknek, és új kormány alakul Romániában. A szociálliberális PSD-ALDE kormánykoalíció pártjai azt a kormányt váltották le, amelyet idén januárban éppen maguk választottak meg. A koalíció azért vonta meg a bizalmat Grindeanutól, mert véleményük szerint késett a kormányprogram végrehajtása, a miniszterelnök azonban pártérdekekre hivatkozva nem volt hajlandó önként lemondani.

Klaus Iohannis román államfő szerint a kirobbantott politikai válság sokat árt a román gazdaságnak, az ország nemzetközi megítélésének. Úgy vélekedett: a válságnak sürgősen véget kell vetni, halaszthatatlan, hogy új kormánya legyen az országnak, amely megoldásokat talál a felgyülemlett problémákra. Az államfő Mihai Tudoset, a bizalmatlansági indítvánnyal leváltott Grindeanu-kormány gazdasági miniszterét bízta meg kormányalakítással.

A hír hatással volt a román lejre, amely erősödéssel reagált a politikai változásra. Hosszabb időtávot nézve azonban egy gyengülő trend bontakozik ki a román lej árfolyamgrafikonján. A Commerzbank elemzői szerint a román fizetőeszköz elérte a 4,60-4,62-es kulcsfontosságú ellenállást, és ha az árfolyam tovább emelkedik, akkor a következő szint a 4,65-ös, 2012-ben látott lejmélypont, ahol várhatóan beavatkozik a jegybank.

A lej értékvesztése több fronton is negatívan érinti a román gazdaságot. A gyenge deviza következtében nő a külkereskedelmi mérleghiány, mivel az importáruért többet kell fizetni. Számítások szerint egy átlagos hónapban a behozatal értéke 240 millió lej pluszköltséggel emelkedhet. Az országnak a folyó költségvetési hiány kiegyenlítésére idén 3 milliárd euróra van szüksége, ezt a nemzetközi pénzpiacról szerzik be. A kölcsön után fizetendő kamat jelenleg 3,75 százalék, ami 112 millió eurónak felel meg, a belpolitikai válság azonban rontja a gazdasági kilátásokat, ezért megtörténhet, hogy a befektetők csak magasabb kamatra hajlandók hitelezni. Egy 0,25 százalékos kamatnövekedés 8 millió euróval terhelné meg az államháztartást.

A Ziarul Financiar szakírói szerint belpolitikai válságok idején a gazdaság teljesítménye rövid távon hozzávetőleg a felére esik vissza, a cégek ugyanis kivárnak és visszafogják a termelést. Egy hét alatt ez 9 milliárd lejes, megközelítőleg 2 milliárd eurós kiesést okozhat Romániában. A krízis a Bukaresti Értéktőzsdére is hatással van. A tőzsde BET-indexe egy hét alatt 1,63 százalékkal csökkent, így a jegyzett vállalatok összértéke 550 millió lejjel, 122 millió euróval lett kisebb.

Úgyhogy igenis hatással vannak ránk a politikai változások, még ha mi magunk nem is tudjuk közvetlenül befolyásolni a történéseket. Figyeljünk, olvassunk, tájékozódjunk, hiszen a jó időben megszerzett információ ha nem is aranyat, de sok pénzt érhet.

(index.hu, portfolio.hu, maszol.ro)

The following two tabs change content below.