A régióban utolsó a magyar gazdaság

A magyar gazdaság az Eurostat második negyedéves, szezonálisan kiigazított és kiegyensúlyozott adatai szerint 3,6 százalékkal bővült, de ezzel sem érte el a régió többi országának teljesítményét, igaz, az Európai Unió 2,3 százalékos GDP-növekedését azért jóval meghaladta. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások játszottak szerepet az eredmény alakulásában.

Elemzők a második negyedévre ennél jobb eredményt vártak, a KSH szerint a vártnál gyengébb mezőgazdasági és ipari teljesítmény volt az oka a szerény teljesítménynek. A KSH főosztályvezetője szerint a mezőgazdasági termelést tekintve az idén átlagos évre lehet számítani, míg a tavalyi kimagasló volt. A nem piaci szolgáltatások sem járultak hozzá a második negyedévben a GDP növekedéséhez, példaként a közigazgatást, oktatást és az egészségügyet említette az osztályvezető.

Az első negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva, ami jelentős fellendülést jelentett a tavalyi egész éves 2,0 és a 2016 negyedik negyedévi 1,6 százalék után. A naptárhatástól megtisztított adat 3,9, az Eurostat által megfigyelt szezonálisan és naptári hatással kiigazított adat 3,8 százalékos növekedést mutatott a tavalyi negyedik negyedévi 1,8, illetve 1,9 százalék után.

Hogyan teljesítettek a csehek és a románok?

Csehország az Eurostat adatai alapján mintegy 4,5 százalékkal növekedett az idei év II. negyedévében a január-márciusi időszak 3 százalékos bővülésével szemben – ismertette a Cseh Statisztikai Hivatal előzetes becslését Prágában. Negyedéves összehasonlításban a gazdasági növekedés 2,3 százalékos volt. A cseh gazdaság előrelépését továbbra is az egyre erősödő háztartási fogyasztás, illetve a vállalatok növekvő beruházásai ösztönzik.

A cseheknél is jobb eredményeket produkált Románia gazdasága, amely 5,7 százalékos iramot diktált éves összevetésben, a tavalyi utolsó negyedévhez képest pedig 1,8 százalékkal bővült. A román kormány ebből adódóan az idén 5,2 százalékos gazdasági növekedésre számít, ezt azonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság túlzottnak tartja.

A lengyelek sem panaszkodhatnak teljesítményükre, nemzeti gazdaságuk a II. negyedévben 4,4 százalékkal növekedett. A lengyel statisztikai hivatal napokban közölt nem végleges adata szerint a június végével záródott három hónapos periódusban a hazai össztermék (GDP) 1,1 százalékkal bővült a megelőző negyedévhez viszonyítva. A Reuters által megkérdezett elemzők éves szinten kisebb, 3,8 százalékos, negyedéves összehasonlításban szerényebb, 0,8 százalékos lengyel gazdasági növekedéssel számoltak.

Az euróövezet gazdasága sem panaszkodhat

A második negyedévben az előző negyedévhez képest, szezonális kiigazítással, 0,6 százalékkal emelkedett a 19 tagú euróövezet és a 28 tagú Európai Unió bruttó hazai terméke (GDP). Az év első negyedévében mindkét térségben 0,5 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az euróövezet GDP-növekedése szezonális kiigazítással 2,2 százalék, az Európai Unió növekedése pedig 2,3 százalék volt. 2016. második negyedévében az euróövezet éves GDP-növekedése 1,9 százalékon állt meg, míg az EU GDP-növekedése 2,1 százalékon.

Indulhat tehát az újratervezés…

(vg.hu, hvg.hu)

The following two tabs change content below.
Štefan Garbár

Štefan Garbár

Country Director for Hungary

Member Login

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.