A piac heti elemzése 2017.09.25 – 2017.09.29

 A forint értéke a héten gyengült az euróval szemben és jelentős veszteséget szenvedett el az amerikai dollár esetében is.
 Az MNB előrejelzései szerint az infláció 2019-ben nem éri el a 3%-ot sem
 Magyarország jelenlegi helyzete a gazdasági ciklusban

Most a leggyengébb a forint

A forint értéke ezen a héten alacsonyan mozgott, 311 HUF/EUR árfolyam szintre gyengült az euróval szemben. Május eleje óta most áll a jelenlegi leggyengébb értéken a forint. Az amerikai dollárral szemben a forint jelentős veszteséget szenvedett el a héten és gyengülése jóval meghaladta a 365 HUF/USD árfolyam szintet – ez két hónapos minimum.

A dollár erősödésének okait tekintve csak spekulációkba bocsátkozhatunk, azonban a dollárnak minden bizonnyal kedvezett az, hogy a Fed az év végéig nagy valószínűség szerint még egyszer emeli a kamatokat.

Nyilvánosak az új makrogazdasági előrejelzések

A múlt héten az MNB új makrogazdasági előrejelzést adott ki. Érdekes módon a magyar gazdaság erőteljes növekedése, valamint a gyors bérnövekedés ellenére az MNB az inflációval kapcsolatban csak fokozatos emelkedést vár az inflációs célig. Ez az MNB esetében 3%-ot jelent, de a jegybank szerint még 2019-ben sem lesz az infláció 3%, csak a 2,9%-os értéket érheti el.

Még érdekesebb azonban, hogy a jelenlegi gazdasági ciklus mely szakaszában látja az MNB a magyar gazdaságot.

Míg például az OECD azt állítja, hogy a magyar gazdaság 2017-ben körülbelül 3%-kal meghaladja potenciálját (potential output), az MNB ebben az évben enyhén a potenciál alatt látja a magyar gazdaságot.

Az üzleti cikluson belül azonban a gazdaság helyzete az infláció mellett kulcsfontosságú a monetáris politika meghatározásához.

Nem késhet a monetáris politika szigorítása

Általában minél inkább a potenciál felett van a gazdaság helyzete, a központi banknak annál inkább szigorítani kellene monetáris politikáját (monetary tightening). Ha ugyanis a központi bank késik a monetáris politika szigorításával, akkor nemcsak a gazdaság túlhevülését kockáztatja, hanem azt is, hogy ha változás következik be a gazdasági ciklusban, akkor nem lesz hatékony eszköze a gazdasági recesszió és defláció elleni küzdelemben. Ez az MNB-re is vonatkozik.

 

The following two tabs change content below.