A piac heti elemzése 2017.09.11-2017.09.15

 Az ipari termelési index júliusban 4,2 %-kal csökkent az előző hónaphoz képest.
 A termelői árindex júliusban 3,0 % -kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.
 Ezen a héten a forint gyengült az euróval és az amerikai dollárral szemben is.

Ismét gyengült a forint

A forint euróval szembeni kereskedelme a hét első felében szinte eseménytelen volt, jelentősebb mozgások nélkül. Szerda óta a forint jelentősen gyengült, és a 308 HUF/EUR árfolyam határ átlépésével a két hónapos minimumot közelítette. Csütörtökön 14 óra körül 308,1 HUF/EUR árfolyamon jegyezték.

A HUF/USD devizapár esetében ez a hét ismét kulcsfontosságú volt, ami tükröződött az árfolyam alakulásán. A dollár a hét elejétől javított a korábbi veszteségein az Egyesült Államokban tomboló hurrikánok mérséklődésének köszönhetően. Szerdán pedig bővült a nyeresége az augusztusi termelői infláció eredményeinek hatására, ami egyrészt nem érte el a várakozásokat, másrészt megerősítette az árak gyorsuló emelkedésének tendenciáját.

Ezt a tendenciát végül igazolta az augusztusi fogyasztói infláció csütörtökön nyilvánosságra hozott eredménye is. A forint csütörtök délután a 259 HUF/USD árfolyam szint körül mozgott.

Utólagos lazítás várható az MNB részéről

A piacokon azok a várakozások vannak túlnyomó többségben, amelyek arra számítanak, hogy az MNB szeptemberi ülésén (szeptember 19-én, kedden) felhasználja a nem szokványos pénzeszközöket monetáris politikájának utólagos lazítására. Az elvárásokat támasztja alá az a tény is, hogy az Európai Központi Bank (ECB) nemrégiben visszavett a héja retorikából. „Ha az MNB kedden valóban beavatkozik, ez nem lesz meglepetés a piacok számára, mivel a bank hozzáállása az utolsó, augusztusi ülésen is nagyon szelíd volt, és viszonylag explicit kinyilvánította készségét a további lazításra” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Ha az MNB szeptemberben megnyitja a valutacsapokat, valószínűleg az alábbi eszközöket fogja majd használni:

1) Az év végéig lezárja a 3 havi lekötött eszköz elérhetőségét (a harmadik negyedév végéig 300 milliárd HUF áll rendelkezésre).
2) Tovább csökkenti a betéti kamatlábat, amely jelenleg 0,05%, negatív tartományban.
3) Növeli az FX swap tenderek volumenét (amely egy, a forint likviditását növelő eszköz) vagy/és új, egy éven túli lejárattal rendelkező FX swap tendereket kínál.

 

The following two tabs change content below.