A következő kamatemelés már a szeptemberi ülésen bekövetkezik

 A kereskedelmi mérleg májusban 596 millió euró többlettel zárt.
 A PMI index a termelő ágazatban júliusban 53 pontról 53,1 pontra nőtt.
 A termelői árindex júniusban 7,5%-kal emelkedett.

A forint ezen a héten tovább gyengült az euróval szemben, az amerikai dollárral szemben alig észrevehetően erősödött.

EURHUF: A forint hét elején erősödni kezdett, ennek köszönhetően kedd délután elérte a 320,3 HUF/EUR árfolyamot. A következő napokban eladási nyomással kellett szembenéznie, de többletét sikerült végül fenntartania, és csütörtökön 16 óra körül 320,9 HUF/EUR árfolyamon jegyezték.

USDHUF: A hét első felében a magyar forint és az amerikai dollár devizapár a HUF/EUR árfolyamához hasonlóan alakult: a forint erősödött, és kedden 13 óra körül elérte a 272,9 HUF/USD árfolyamot. A hét második felében a piaci fejlődés elsősorban az euródollár körüli események jegyében alakult, ez a dollár erősödését jelentette az euróval szemben. A forint iránya fokozatosan megfordult, és csütörtök délután a kereskedés elérte a 277 HUF/USD szintet.

EURUSD: A fő devizapár vonatkozásában a hét elején az euró dominált, heti csúcsa 1,174 USD/EUR volt, majd a piaci hangulat megfordult és a közös európai valuta 1,161 USD/EUR szintre korrigálta nyereségét (csütörtökön 16 óra körül). A monetáris politika szempontjából a legfontosabb esemény ezen a héten egyértelműen az amerikai központi bank (Fed) szerdai ülése volt, amely a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a 1,75-2,00% kamatszintet.

A Fed elnöke, Jerome Powell a sajtótájékoztatóján ismét kiemelte az amerikai gazdaság erőteljes növekedési lendületét, nyilatkozata összességében alátámasztotta a piac várakozását, hogy a következő kamatemelés már a szeptemberi ülésen bekövetkezik. A gazdasági eseménynaptár is tartogatott egy sor hírt, az euróövezetben érdeklődésre tarthat számot a foglalkoztatás júniusi visszaesése 8,3%-ra, illetve a fogyasztói infláció, amely júliusban 2,1%-ra gyorsult. A kereskedelmi háborúk kérdése továbbra is a piaci hangulat fő mozgatórugója volt az elmúlt napokban.

A helyzet ismét erőteljesen kiéleződött csütörtök reggel, amikor megjelent a hír, hogy Donald Trump amerikai elnök javasolja a Kínából 200 milliárd USD értékben importált árukra kivetett vám emelését 10%-ról (eredeti javaslat) 25%-ra.

The following two tabs change content below.