A forint ezen a héten ismét gyengült az euróval és a dollárral szemben.

 Az ipari termelési index májusban 1,9%-kal nőtt havi összehasonlításban, és 3,8%-kal az előző év ugyanezen időszakához képest.
 A kereskedelmi mérleg májusban 577 millió eurós többletet mutatott.
 A fogyasztói árindex májusban 3,1%-kal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest.

A forint ezen a héten ismét gyengült az euróval és a dollárral szemben.

A magyar forint az euróval szemben a hét elején a 323 HUF/EUR határhoz közel mozgott, a hét további napjain pedig fokozatosan tovább növelte veszteségeit. Csütörtök késő délután az árfolyam elérte a 325,5 HUF/EUR szintet.

A piac alakulását továbbra is elsősorban a globális geopolitikai helyzet irányítja. A magyar gazdaság kitűnő eredményei és összességében alapvetően kiváló állapota csak másodhegedűs ebben, és nem elég erős tényező ahhoz, hogy segítse a forint megerősödését a jelenlegi alulértékelt szintről. Ha tágabb optikán keresztül szemléljük a piac alakulását, technikai szempontból döntő fontosságú a forint gyengülő tendenciájának megállítása a 330 HUF/EUR határon.

A múlt hét elejétől a forint lassan korrigálni kezdte ezeket a veszteségeket,és felvetődik a kérdés, hogy a forint április közepe óta tartó gyengülését nem támogatta-e elég erősen a spekulatív tőke is. A fogyasztói infláció a májusi 2,8% -ról júniusban 3,1% -ra emelkedett, így a becsléseknek megfelelően kissé meghaladta az MNB 3%-os inflációs célját.

Az MNB a júniusi inflációval kapcsolatban közölte, hogy várakozásai szerint az infláció felgyorsulása – mindenekelőtt az üzemanyagárak emelkedésének köszönhetően – csak átmeneti jelenség, és nagyjából 2019 közepéig stabilizálódik 3% körül.

Az amerikai dollár-magyar forint devizapár alakulása elsősorban az EUR/HUF alakulását másolta, és a hét eleji 274 HUF/USD értékről csütörtök késő délutánig 278,7 HUF/USD árfolyamra csökkent.

Az euródollár árfolyama hétfőn elérte a 1,179 USD/EUR határt, majd a csütörtöki kereskedés végére visszatért a 1.166 USD/EUR szintre.

A főbb piacok alakulásába ezen a héten elsősorban az amerikai kormány bejelentése szólt bele, miszerint az Egyesült Államok szeptembertől további vámintézkedéseket fog bevezetni Kínával szemben, ami 10% -ot jelent az importáruk vonatkozásában, 200 milliárd dollár értékben. Mivel Donald Trump elnök eredeti javaslata „csak” 50 milliárd dollárnyi árut érintett (25% -os vám), ez nagyon agresszív és kockázatos intézkedés az Egyesült Államok részéről, ami korántsem biztos, hogy kifizetődő az ország számára.

The following two tabs change content below.