5 jó módszer a munkatársaid motiválására

A pénz ma már nem elég a munkatársak motiválására, ahhoz, hogy a cégnél dolgozók jó kedvvel tegyék a dolgukat, ezáltal folyamatosan magas színvonalú teljesítményt nyújtsanak, többre van szükség. Néha elég egy jó időben, jó helyen kimondott mondat, máskor támogatnod kell kollégádat egy képzés elvégzésében, ami ugyan ma kiadást, holnap azonban bevételt jelent.

Fontosak az olyan értékek, mint a biztonság, a megbecsülés, az elismerés, a fejlődés iránti igény, mint ahogy az is, hogy a munkavállaló érezze: figyelnek rá és az ő elképzelései is számítanak. Több eszköz is létezik a munkatársak motiválására, ám mindegyikben közös: a legcélravezetőbb, ha pozitív, előrevivő megoldásokban gondolkodsz.

1. Teremtsd meg a pénzügyi érdekeltségét

Bár a pénz önmagában nem jelent motivációs tényezőt, mégis, ha a munkatársadat érdekeltté tudod tenni abban, hogy jobban végezze a munkáját, akkor megtáltosodik. Ez egy win-win helyzet, amelyben mindketten jól jártok.

Ő többet, jobban dolgozik, hiszen a következő hónapban közvetlenül is megjelenik a bérelszámolásában a plusz összeg, ami az ő számára is követhető: ha x órával többet dolgozik vagy x db-bal több árut ad el, annyival magasabb lesz a fizetése. Ahhoz, hogy az új bérezési forma mellett elköteleződjenek a munkatársak, fontos, hogy az egyértelmű legyen és ismerjék a részleteit. Emellett elengedhetetlen, hogy megfelelőek legyenek a munkakörülmények is.

2. Számodra is legyen fontos a munkatársaid karrierje

Hosszú távú munkavégzésben gondolkodik az a munkavállaló a cégnél, aki látja a fejlődés lehetőségét. Akár ő maga veti fel, hogy milyen tanfolyamot, iskolát szeretne elvégezni, akár a vállalat igénye, hogy újabb ismereteket szerezzen, mind a két helyzet a dolgozó szakmai előmenetelét segíti.

Teremtsd meg annak a lehetőségét, hogy a munkatársaid részt vehessenek céges tanfolyamokon, továbbképzéseken, tréningeken, akár támogasd őket egy coachingfolyamattal. Ezekből nemcsak ők, hanem a vállalkozás is profitál. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne csak a nagy hangú, lelkes dolgozók juthassanak ilyen lehetőségekhez, hanem a kevésbé önérvényesítő kollégák is. A karrier támogatása képes megtöbbszörözni a motivációt.

3. Légy figyelmes, viselkedj úgy, ahogy te is elvárod mástól

Azt mondják, hogy a munkavállalók a cég miatt mennek oda dolgozni, de a vezetők miatt mennek el onnan.

Ha azt szeretnéd, hogy tisztelettel teli legyen köztetek a kommunikáció, te is így viszonyulj a beosztottaidhoz.

Nagyon jó motivációs eszköz, ha nem érezteted az alá-fölérendeltségi viszonyt, ha tisztelettel beszélsz a munkatársaiddal. A figyelem egy másik formája, amikor meghallgatod őket, azt, amit mondanak, legyen szó magánéleti vagy céges problémákról.

Ha azt érzik, hogy figyelnek rájuk, hogy fontosak a cég, a főnök számára, az a teljesítményükön is meglátszik. Ugyanez érvényes a szabadságolással kapcsolatos kérdésekre is. Ha teljesíteni tudod a kéréseiket, amikor egy betegség vagy egy rendkívüli program miatt nem tudnak jönni dolgozni, az sokat lendít a motivációjukon is.

4. Teremtsd meg a legkomfortosabb munkalehetőséget

Egy közelmúltban a kis- és középvállalkozások körében végzett felmérésben a munkavállalók 56%-a nyilatkozott úgy, hogy a rugalmas foglalkoztatás könnyítene a munkavállalási helyzetén. Leginkább a kisgyermeket és a több gyermeket nevelők számára lehet segítség ez a fajta foglalkoztatás.

Ezért érdemes elgondolkodnod azon, illetve megkérdezni a munkatársaidat, számukra mi lenne az ideális a munkavégzést tekintve.

Ez azért is érdekes lehet, mert a mai huszonéveseknek kifejezetten fontos, hogy megkapják azt a szabadságot, amivel megválaszthatják a munkavégzésük módját, helyét, idejét, így a jövő munkavállaló egyre inkább rugalmas foglalkoztatási formákban, azaz távmunkában, csúsztatható munkavégzésben vagy éppen kötetlen munkarendben képzelik el a munkájukat.

5. Bízz meg a munkatársaidban és informáld őket

Előlegezd meg a bizalmadat, úgy állj a munkatársaidhoz, hogy jól fogják végezni a munkájukat.

Erőteljesen rontja a motivációjukat és a bizalmi faktort, ha folyamatosan azt érzik, nem jó, amit és ahogyan csinálnak, hogy nem is fontos a teljesítményük. Ám ha jól dolgoznak, kiváló eredményt érnek el, ne fukarkodj a dicsérettel, hiszen ez ösztönzőleg hat a teljesítményükre.

Ahhoz, hogy értsék, merre megy a cég, mi áll az elvárások mögött, tájékoztasd őket a vállalat terveiről, az előttetek álló célokról. Még jobb, ha látják, hogy a személyes munkájuk hogyan járul hozzá a vállalat egészének sikeréhez.

Vond be az érintett munkatársakat a tervezésbe, vitassátok meg a részleteket, alakítsátok ki együtt a célhoz vezető út lépéseit. Így a munkavállalók számukra is érthető és teljesíthető, határidőhöz kötött feladatokat látnak maguk előtt, ez pedig erősíti az elköteleződésüket, a tenni akarásukat.

The following two tabs change content below.