10 ország a csőd szélén

A világ csőd által leginkább veszélyeztetett 10 országa közül kettő Európában található, és bizonyára többen szavaznának arra, hogy többségében vannak az afrikai államok, de ez egyáltalán nem igaz.

Dél-Amerika és a Kelet gazdaságai azonban bekerültek a legrosszabb gazdasági mutatókkal rendelkező országok listavezetői közé.

Az, hogy egy ország csődközeli helyzetben van, jelentősen rányomja bélyegét a gazdasági kapcsolatokra és a befektetési kedvre. A hitelminősítők jobbára a „nagyon spekulatív” (B+, B, B-) kategóriákba sorolták be a 10 leginkább kockázatos országot, és amelyik ország a „C” kategóriákba kerül, az már tényleg a csőd szélén áll. A portfolio.hu csokorba szedte azt a 10 országot, amely bármikor csődbe mehet.

Európában

Európából két ország, Ukrajna és Görögország került fel a listára. Ukrajnában folyamatosan lassul a GDP növekedése és magas az infláció mértéke. Az ország finanszírozása egyelőre attól függ, hogy teljesíti-e az IMF-programot, mivel a Valutaalap csak akkor utal, ha rendben találja a költségvetést.

Görögország csaknem egy évtizede súlyos recesszióval küzd, és 2010 óta többször is felmerült az ország teljes vagy részleges csődje, illetve a valutaunióból való kiesése. A GDP-arányos államadósság csaknem 180%-os, és ez még növekedhet.

Az adósságválsággal sújtott országgal kapcsolatban többször javasolta a Nemzetközi Valutaalap, hogy több évtizedre mentsék fel Görögországot az adósság törlesztése alól és tolják ki a törlesztés határidejét.

A Kelet országai

Ázsiából Irak, Libanon, Pakisztán képviselteti magát a legrosszabb gazdasági helyzetben lévő országok között.

A befektetők szerint korábban Venezuela, most pedig a hosszú ideje háborúval sújtott Irak áll a legrosszabbul. A tartós katonai konfliktus gazdasági visszaeséssel párosul, 2014 óta csökken a GDP, rosszul teljesít az export és az import. Ugyan az olajmezők bevételt hoznak, viszont a katonai kiadások jelentősen megterhelik az ország költségvetését.

Libanonban az adósság öltött jelentős méreteket, a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint a GDP-hez mért államadósság idén 152%-ra nő. A bizonytalanság a miniszterelnök váratlan lemondásával erősödött fel.

Elemzők szerint átütemezés nélkül képtelenség visszafizetni a világ legnagyobb adósságállományát. Az előbbi két országhoz viszonyítva Pakisztán csődkockázata már kissé lejjebb van, de van miért aggódni: Dél-Ázsia második legnagyobb gazdaságának devizatartaléka csökken, miközben folyó fizetési mérleg hiánya egyre nő. A kedvezőtlen államadósság-lejárat és -szerkezet jelentős forrásbevonást igényel.

Dél-Amerika

Ezen a földrészen a legnagyobb a baj, négy állam, Ecuador, Costa Rica, El Salvador és Jamaica iratkozott fel a csődközeli országok listájára.

Ecuadorban ugyan már növekedési pályára állt a gazdaság, de az olajár-ingadozásból adódó bizonytalanságok, a nagy fokú munkanélküliség súlyos problémát okoz.

Costa Rica gazdaságának dinamikus növekedése ellenére a hitelminősítők rossznak tartják a fizetési mérleg hiányával járó közfinanszírozás állapotát. Ráadásul magas a munkanélküliség és a reformok megtorpanása, a politikai bizonytalanság miatt sincs bizalom az ország iránt.

El Salvador gazdasága is növekedésnek indult az elmúlt években, de a hitelminősítők szerint a 65%-os adósságrátával rendelkező ország nagyon közel áll az államcsődhöz. Nem képesek úrrá lenni a külkereskedelmi hiányon és a szükségesnél kevesebb forrást tudnak bevonni a működésbe.

Jamaicában az államadósság a GDP 120%-a feletti, ami magas kockázatot jelent a befektetők számára. A gazdaság érdemben nem növekszik, csak az IMF hitele biztosítja az ország stabilitását.

Afrika

Meglepő módon Afrikából egy ország, Ghána szerepel a listán. Ugyan az ország gazdasági teljesítménye növekszik, ám a magasnak számító 73%-os GDP-arányos államadósság aggasztja a befektetőket. A fizetési mérleg óriási hiánnyal küzd, igen nagy a költségvetés deficitje, az irányadó kamatot pedig tartósan magas szinten kell tartani az infláció megakadályozására és a valuta további jelentős leértékelődésének elkerülésére.

(portfolio.hu)

The following two tabs change content below.